A magyarok még a közép-európai átlagnál is Amerika-pártibbak

Vágólapra másolva!
Tízből hat magyarnak (59 százalék) jó véleménye van az Amerikai Egyesült Államokról, tehát a választókorú népességből közel ötmillióan kedvelik az USA-t. Mindössze minden ötödik magyar (22 százalék) mondta azt, hogy rossz véleménye van Amerikáról, ami fele a közép-európai (40 százalék) átlagnak – derül ki a Nézőpont Intézet 12 közép-európai országban, illetve régióban készített közvélemény-kutatásából.
Vágólapra másolva!

Az egyik legjelentősebb és sokak által régóta várt diplomáciai találkozóra kerül sor az Amerikai Egyesült Államokban Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő részvételével. A republikánus vezetésű amerikai külpolitika szemmel láthatóan szakított a demokraták Közép-Európát kevésbé fókuszban tartó irányával, ezzel párhuzamosan Nyugat-Európa pedig láthatóan egyre inkább elfordulni látszik az Egyesült Államoktól – írja elemzésében a Nézőpont Intézet.

Ebből kifolyólag lehetőség nyílik arra, hogy térségünk profitáljon a nagyhatalommal való együttműködésből.

A közép-európai régióban végzett közvélemény-kutatási eredményekből látszik, hogy az itt lakók többsége (54 százalék) jó véleménnyel van az Egyesült Államokról, kevesebben (40 százalék) nyilatkozták az ellenkezőjét.

A magyarok körében még ennél is nagyobb az USA támogatottsága, tízből hatan (59 százalék) gondolnak pozitívan, és mindössze minden ötödik (22 százalék) magyar negatívan az Egyesült Államokra.

Forrás: Nézőpont Intézet

Magyarországon egyértelmű többségben van az Amerika-párti álláspont. Nincs olyan jelentős társadalmi csoport, legyen az akár demográfiai, szociológiai vagy politikai, amelyen belül többségében lennének az Amerikáról rossz véleménnyel bírók.

Közép-Európán belül is a V4-tagállamok a legelkötelezettebbek az USA irányába. Arra a kérdésre, hogy „Kérem, mondja meg, hogy Önnek inkább jó, vagy inkább rossz véleménye van az Amerikai Egyesült Államokról!” a leginkább Amerika-párti válaszokat a lengyel (66 százalék), a cseh (62 százalék) és a magyar (59 százalék) emberek adták a V4-ek közül. Náluk is jobb véleménnyel voltak a románok (79 százalék) az USA-ról.

Érdekesség, hogy csupán az osztrákok (59 százalék), a szlovénok (60 százalék) és a szerbek (61 százalék) esetében volt többségben azok aránya, akik rossz véleménnyel vannak Amerikáról.