Ez a magyar kormánynak, az országnak is egy óriási elismerés

Vágólapra másolva!
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég szakértője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az európai helyzetet elemezte, külön kitérve a különböző csúcspozíciók várható jelöltjeire is, valamint a magyar miniszterelnök amerikai útjára is.
Vágólapra másolva!

Az EP választás kapcsán a szakértő arról beszélt, ma azt látni, hogy a nagy európai pártcsaládokat korrupciós botrányok tizedelik, például kiderült, hogy a liberálisok is számos nagyvállalat lekötelezettjei, emiatt sem akart velük megállapodni például a francia elnök, Macron a választás előtt. De a Néppárt csúcsjelöltjét, Manfred Webert is elérte a botrány, akinek a képviselői iroda elhelyezése kapcsán történhetett némi ügyeskedés. Hozzátette, bármi is történt ezzel a saját házba bejelentett irodával kapcsolatban, az biztos, egy csúcsjelöltnek feddhetetlennek kell lennie.

Arra a felvetésre, esetleg lehet-e szó arról, hogy az Európai Néppárt nem a bajor politikust, hanem Michael Barnier-t támogatná inkább az Európai Bizottság elnöki posztjára, Lomnici Zoltán megjegyezte, Orbán Viktor már 2014-ben is a francia politikust támogatta. A francia politikus igazi nagyágyú, aki volt uniós biztos, jelenleg ő képviseli az EU-t a Brexit tárgyalásokon. A néppárti politikus egyébként még a francia elnök támogatását is élvezi. Az igaz, hogy az elmúlt két ciklusban kisebb ország adta az Európai Bizottság elnökségét, ám most már lehet hallani arról, hogy Barnier esetleges elnöki posztja mellett a jelenlegi német kancellár, Angela Merkel lehetne az Európai Tanács elnöke. Hozzátette, amennyiben Barnier lenne az EB vezetője, akkor csökkenne az Európai Parlament súlya, az Európai Tanácsé, az állam és kormányfők testületé pedig növekedne.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.