Figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat – Vihar, szél és eső érkezik

Jégeső Dorogon .. 2019.05.12.
Vágólapra másolva!
A következő napokban sem lehet kellemes tavaszi időre számítani. Sok helyen alakulhat ki komoly vihar, nagyon erős széllel, és az egész országban eshet. Akár napokon keresztül is.
Vágólapra másolva!

A Dunántúlon és északkeleten, Észak-Alföldön több helyen viharos, akár 85 km/h-s szélvihar is várható az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei szerint.

A Bakonyban és a Balaton térségében pedig még ennél is erősebb széllökések is előfordulhatnak.

Holnap délutántól az Alpokalján lehet viharos a szél.

Zivatarra is lehet számítani a következő napokban. Főleg a Dél-Alföldön, de a Dunához közeli területeken is, és még kedden is eshet. Akár 30 mm-t is.

A katasztrófavédőket is sokat riasztják a szélsőséges időjárás miatt, főleg Dunántúlon, elsősorban Zala és Vas megyében, de Veszprém, Somogy és Baranya megyében is több helyen volt szükség beavatkozásokra.

Főként kidőlt fákhoz riasztják őket.

Nagykanizsán, az egyik utcában, és Zalakaroson, a Gyógyfürdő mellett például kocsira, Szombathelyen egy irodakonténerre, Iharosberényben pedig egy garázsra dőlt fa. Zákányfaluban fa, Balatonfenyvesen egy letört ág esett a villanyvezetékre. Több helyen, Nádasd és Őrimagyarósd között, Keszthelyen, Sármelléken és Nagykanizsán az úttestre borult fa.

Dorogon tegnap borsószemnyi jégdarabok estek. Erről egy videó is felkerült az egyik videomegosztó oldalra.

A Köpönyeg.hu szerint egész héten eshet.

Szélvihar söpört végig Horvátország északi részén is, ezért akadozik a közlekedés. Az erős szél ott is fákat döntött ki, háztetőket szakított le, a többi között Zágrábban és a környékén is. A viharos szél miatt mintegy kétszáz ember megsérült a jelentések szerint.