Hétfőtől lehet leadni a levélszavazatokat a kijelölt külképviseleteken

Budapest, 2018. április 3. A Nemzeti Választási Iroda munkatársai a külföldről érkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait dolgozzák fel az iroda budapesti központjában 2018. április 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A sem magyarországi, sem más uniós tagországban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok hétfőtől adhatják le levélszavazataikat a külképviseleteken. Három határon túli településen hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat.
Vágólapra másolva!

Az idei európai parlamenti (EP-) választás újdonsága, hogy regisztráció után voksolhatnak azok a magyar állampolgárok is, akiknek sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nincs lakcímük. Ők levélben adhatják le voksukat. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak május 2-áig kellett felvételüket kérniük a névjegyzékbe ahhoz, hogy levélben szavazhassanak a május 26-i EP-választáson.

A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak, miként akarják megkapni a szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot:

  • választhatták a postai kézbesítést,
  • kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is (utóbbiakra küldött szavazási levélcsomagot a választópolgár csak személyesen veheti át).

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át szavazási levélcsomagjukat, ezt hétfőtől tehetik meg. A levélcsomagokat munkanapokon lehet átvenni, legkésőbb május 24-én. Szavazáskor

a válaszboríték leadható bármely külképviseleten is május 11-től 24-ig munkanapokon, a külképviseletek általában 9-16 óra között tartanak nyitva.

Van azonban három külképviselet, ahol hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat:

  • Szabadkán,
  • Beregszászon
  • és Ungváron.

Ezen a három külképviseleten május 25-én is fel lehet venni a levélcsomagot. A szavazás napján már csak a levélcsomag leadására van lehetőség, átvenni már nem lehet.