Újra Heisler Andrást választották a Mazsihisz élére

Vágólapra másolva!
Újra Heisler Andrást választották a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökévé a szervezet vasárnapi, Budapesten tartott tisztújító közgyűlésén.
Vágólapra másolva!

A szervezet Facebook-oldalán tették közzé a szavazás végeredményt: 106 felvett szavazólap, 106 leadott szavazatból Heisler András 74 szavazatot szerzett meg, így

Heisler Andrást választotta meg újabb négy évre elnökének a Mazsihisz Közgyűlése.

Az elnöki posztra a közgyűlést megelőzően két jelölés érkezett. Heisler András mellett Ács Tamást, a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi vezetőjét javasolták a tisztségre, ám utóbbi az ülésen úgy nyilatkozott, hogy családi okok miatt nem vállalja a jelölést.

A posztból kiderült, a szavazás érvényes és eredményes volt. Jelenleg alelnököket választanak. Mivel a helyszínen jelölés nem történt, így Dr. Grósz Andor, Goldmann Tamás, Dr. Kurucz Ákos, Róna László és Horváth József közül választhatnak a jelenlevők.

Belső béke megteremtése a cél

Heisler András a szavazást megelőzően arról beszélt, hogy a Mazsihisz legfőbb feladata a szervezet belső békéjének megteremtése. Ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy kormányzattal a Mazsihisz tovább konszolidálja a kapcsolatot, ami a Sorsok Háza projekt megvalósításáig harmonikus volt.

- mutatott rá.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke beszédet mond holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott rendezvényen a Mazsihisz Goldmark termében Forrás: MTI/Mohai Balázs

Sikeres évek

Heisler a szavazást megelőzően a szervezet több fontos eredményét ismertette:

  • a zuglói és a szegedi zsinagóga felújítását,
  • a miskolci zsinagóga rehabilitációjának megkezdését,
  • a székesfehérvári zsidó kulturális napok és a kiskunhalasi közösségi táborok megrendezését,
  • az elhagyott zalai zsidó temetők rehabilitációját,
  • évről évre több forráshoz jutnak az egyszázalékos felajánlásokból,
  • bevételeik 33 százaléka ma már turizmusból származik, ami 1,5 milliárd forintot jelent a néhány évvel korábbi, évi 700 millióval szemben.
  • az állami költségvetés az elmúlt évben 400 millió forintot biztosított az elhagyott zsidó temetők rendbetételére, illetve az idén várhatóan 500 millió forint lesz az erre felhasználható forrás.
  • továbbá - szintén állami támogatás nyomán - megkezdődött a szeretetkórház három évesre tervezett, 4,8 milliárd forint költségű rekonstrukciója, egy 21. századi gerontológiai központ kialakítása.