Az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a babaváró támogatást

Hollik István interjú
Vágólapra másolva!
Hollik István kormányszóvivő Budapesten tartott vasárnapi sajtótájékoztatót a babaváró támogatásról, és az azt ért brüsszeli támadásról. Itt azt mondta, hogy az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a babaváró támogatást. A kormány ragaszkodik a babaváró támogatás július 1-jei bevezetéséhez.
Vágólapra másolva!

Budapesten tartott vasárnapi sajtótájékoztatót Hollik István kormányszóvivő.

Itt azt mondta, hogy

Hollik István hangsúlyozta, hogy ilyen esetekben a kormány mindig egyeztet a testülettel, hiszen bankokat segítő állami támogatásának minősülhet, ha a folyósítások rajtuk keresztül érkeznek.

Az előzetes egyeztetésért az Európai Bizottság versenyjogi főosztálya felelt,

alaptalanok tehát azok az állítások, hogy a testület nem kifogásolta a babaváró támogatást

- tette hozzá.

A kormány - mint fogalmazott - hasonlóan járt el a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) bevezetése előtt, amelyre meg is kapta az előzetes jóváhagyást. A szóvivő szerint az Európai Bizottság arra sem hivatkozhat, hogy nem indított vizsgálatot a babaváró támogatás ügyében,

hiszen annak hatályba lépéséig ezt nem is teheti meg.

Hollik István Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hollik István kiemelte, hogy a testület versenyjogi kifogásait

az egyeztetési jegyzőkönyvek is bizonyítják.

A kormány ezért - tette hozzá - szükség esetén nyilvánosságra hozza azokat, és továbbra is ragaszkodik a babaváró támogatás július 1-jei bevezetéséhez.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton újságírók előtt nehezményezte, hogy Brüsszel kifogásolta a babaváró támogatás bankokon keresztüli folyósítását, noha ugyanezt a migránskártyák esetében nem korlátozta.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye

Hiába próbálják tagadni, attól még tény marad, hogy

az Európai Bizottság kifogásokat emelt a babaváró támogatással kapcsolatban.

Ezeket a kifogásokat az úgynevezett előzetes egyeztetési eljárás során fogalmazta meg, amely hetek óta zajlik.

A kormány ugyanis mint mindig, most is megkereste a Bizottságot, mert a babaváró támogatás a bankokon keresztül kerülne folyósításra. A CSOK és a CSOK hitel esetében is pontosan ugyanígy jártunk el. Azok ellen a Bizottság nem emelt kifogást.

A Bizottság vizsgálódása és kritikái elsősorban a versenyjogi körülményekre vonatkozik, azon belül is arra, hogy a bankokon keresztül folyósított babaváró támogatás tiltott állami támogatásnak minősül-e. A kifogásokat a Bizottság versenypolitikai főigazgatósága fogalmazta meg.

Az Európai Bizottság megadhatta volna az előzetes engedélyt a babaváró támogatásra, de mindezidáig nem tette.

A kormány február 27-én levélben kereste meg a Bizottságot a babaváró támogatás ügyében, ezt követően idáig három egyeztetés is történt (április 15-én, április 24-én és május 3-án).

Ha a Bizottság tagadja az egyeztetések tényét, a Kormány akár holnap kész nyilvánosságra hozni az egyeztetések jegyzőkönyvét.

A brüsszeli kifogásoktól függetlenül a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a babaváró támogatás július 1-től elérhető legyen a fiatal párok számára. Számunkra a gyermek az első.