Így működnek a követhetetlen és névtelen migránskártyák

beneficiary cash programming distribution europe greece 2016 horizontal mastercard name quote refugee story Walaa, 23, and her three children made the dangerous journey from their hometown of Idlib, Syria in hopes of reuniting with her husband, who took r
Walaa, 23, and her three children made the dangerous journey from their hometown of Idlib, Syria in hopes of reuniting with her husband, who took refuge in Germany in July of 2015. Walaa, Sami (4), Fatima (3), and Salma (2) are stuck in Lesvos as they navigate the asylum process. They arrived on a boat from Turkey on 3/19, and hope to be allowed to travel onward by this autumn. Mercy Corps provides cash distributions to Walaa and other refugee families living in the camps for the most vulnerable in Lesvos. For refugees facing an uncertain future, unclear whether they will be allowed to remain in Europe or be deported to Turkey, this cash is a critical resource that helps them meet their most urgent needs. Walaa says she will use the money to buy food and clothing for her children, as well as a special stroller for Fatima. Fatima was badly burned at 8 months old, when a rocket fell on the family’s house. After more than a dozen surgeries, she is still unable to walk, hear or speak. Because the health care infrastructure in Syria has been decimated by the war, Walaa has been unable to get more medical attention or physical therapy for Fatima. The wish for better care for Fatima was a major motivation for the family to seek refuge in Europe.
Vágólapra másolva!
A névtelen migránskártyát megtestesítő kártyatípus nem új találmány, hiszen technikailag a világ minden pontján elfogadott feltöltőkártya - írja a Magyar Nemzet. A bevándorlási válság tetőzésével ugyanakkor egy új célcsoport jelent meg az ügyfélkört toborzó programmenedzserek célkeresztjében: a migránsok. 
Vágólapra másolva!

A migránskártyák működésének megértéséhez elengedhetetlen a prepaid vagy feltöltőkártyák családját számba venni. Ezek a kártyatípusok a 2007–2008-as pénzügyi válság idején kezdtek rohamosan terjedni, főként a tengerentúlon - magyarázta a Magyar Nemzetnek Inotay Balázs informatikai szakember, online és mobilfizetési specialista.

Kártyatörténelem

Az emberek eladósodottsága miatt a bankok visszavonták a hitelkártyákat, aminek következtében az emberek kezdtek visszatérni a készpénzes világba. Ekkor a bankok új megoldáshoz folyamodtak, és a fedezeti (debit és prepaid) jellegű kártyák kibocsátásába fogtak, amelyek csak annyi költést tettek lehetővé, amennyi fedezet volt a kártyán, illetve a mögötte lévő folyószámlán. Ennek a típusnak ugyanakkor van egy komoly hátránya: mögöttük csupán egy processzor vezette technikai számla áll, nincs normál számlavezetés, valamint utalási lehetőség sem feltétlenül. A prepaid kártya célja tehát az, hogy

akár név nélkül is támogassa a készpénzmentes fizetést a megszokott banki környezetben olyanok számára is, akiknek más lehetőségük nincs.

Mindezzel párhuzamosan megjelentek a prepaid kártyák kibocsátására és menedzselésére szakosodott vállalkozók, fizetési szolgáltatók, akiknek az lett a feladatuk, hogy felhajtsák azt az ügyfélkört, ahol teríteni lehet a feltöltőkártyát. Kezdetben az idegenforgalmat célozták meg, így a turistáknak lehetőségük nyílt előre meghatározott és később megújítható összeget magukkal vinni a féltettebb hitelkártya helyett. A bevándorlási válság gyűrűzésével azonban egy meglehetősen széles célcsoport körvonalai rajzolódtak ki a banki világ szemei előtt: az európai kontinensre tömegével érkező migránsoké.

A migráció új célcsoportot jelentett

Hasonló logika alapján működnek a migránskártyák is, amelyek kibocsátását a MasterCard nemzetközi kártyatársasággal karöltve az Európai Unió és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szervezte mint programmenedzser, elvileg annak érdekében, hogy a pénz áramlása ellenőrizhető keretek között folyjon. A kártyákra ugyanis nem lehet korlátlan összegeket feltölteni, a pénzeket nem lehet könnyedén koncentrálni. "A terrorizmus támogatására annyiban alkalmas, hogy a terrorista meg tudja venni a létfenntartásához szükséges dolgokat, emellett feltűnésmentesen bele tud simulni a környezetbe; nagyobb szabású terrorcselekményeket azonban nem tud finanszírozni egyetlen migránskártyával" - mondta a szakértő. Azt, hogy

mit lehet tenni egy kártyával és mit nem, a kibocsátó által definiált program szabja meg tisztázott szabályok mellett.

"Ilyen például a feltöltött összeg nagysága, ami szigorúan limitált a kártyabirtokos valós személye ismeretének hiányában. Korlátozható a felhasználhatóság helye is, például csak élelmiszert forgalmazó üzletekben lehet elfogadni. Kizárható az ATM-használat is, ha a program szabályrendszere ezt előírja" - emelte ki Inotay.

A pénzmosás vádja ellenére az EU támogatja a programot Forrás: MasterCard

Az ilyen típusú kártyát anonim módon, előre személyesítik meg, azaz gyártáskor kap egy sorozatszámot, amely a kártya felületén szerepel egyedi azonosítóként a birtokos neve helyett. A csipre is ráírhatják ezt a számot, de jelentősége nincs, mivel a vele összerendelt, szintén a csipen is szereplő kártyaszám viszi a tranzakciókat, amelyek így nyomon követhetők. Persze,

a készpénz útja már követhetetlen.

A technológia, az eljárásrend nem alkalmas arra, hogy hitelt érdemlően lehessen bizonyítani a kártyabirtokos személyazonosságát. Így adott esetben előfordulhat, hogy az illető több kártyakibocsátó helyen is megfordul, s más-más néven vesz fel kártyát.

Megjelenik a MasterCard

A MasterCard először 2016-ban, Szerbiában kapcsolódott be egy menekülttámogató tesztprogramba a Mercy Corps nevű nemzetközi segélyszervezettel és a szerb munkaügyi minisztériummal összefogva. Ennek részeként előre feltöltött debitkártyákat kezdtek osztogatni az országon átutazó, regisztrált iraki, szír és afgán hátrányos helyzetű menekülteknek – derült ki a kártyatársaság 2016. június 20-i közleményéből. A családi kártya 210, az egyéni kártya pedig 70 euró elköltését tette lehetővé.

A tesztprogramban mintegy 67 ezer eurót osztottak szét közel 400 családnak. A tapasztalatok alapján a Mercy Corps később a görögországi Leszbosz szigetére, majd a szárazföldre is elvitte a juttatást.

Egyébként sokaknak nem tetszik, hogy a MasterCard beszállt egy politikailag kényes bizniszbe,

amelyre rá lehet sütni akár a pénzmosás vádját is, hiszen ki tudja, hogy az ATM-ből felvett készpénzt mire fordítja a menedékkérő.