A kormány támogatja az európai kisebbségi fejlesztési régiók kialakítását

Vágólapra másolva!
Támogatandó a Székely Nemzeti Tanácsnak egy európai kisebbségi fejlesztési régió kialakítására irányuló kezdeményezése, annál is inkább, mert az Európai Unióban 50 millió ember, vagyis a közösség lakosságának csaknem 10 százaléka él kisebbségi sorban - mondta Szili Katalin, a határon túli magyarság autonómiaügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) közgyűlésén elhangzott, hogy a szövetség, illetve a határon túli magyar pártok támogatják a polgári kezdeményezést, amelyet szombaton indítottak el az erdélyi Székely Majálison.

Céljuk, hogy

hét tagállamból legalább egymillió aláírást gyűjtsenek össze, s így az EU kötelező jelleggel foglalkozzon a kezdeményezéssel.

Szili Katalin hangsúlyozta: a határon túli magyarság autonómiatörekvései szempontjából is fontos kérdés, hogy

Hozzátette, a magyaroknak olyan összetételű Európai Parlament megalakulása az érdekük, ahol az őshonos kisebbségek kérdését, például

a székelyföldi autonómiatörekvéseket napirenden lehet tartani.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke közölte: Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, ám

A választást intenzív kampánnyal segítik: 448 aktivistájuk járja a Vajdaságot és bekopognak minden házba, ahol potenciális szavazók lehetnek.

Kifejezte reményét, hogy

jó eredményt ér el a nemzeti lista, mert ha a föderalisták győznek, akkor a németek és a franciák irányítanak majd, attól függetlenül, hogy ez jó-e a magyaroknak.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács képviselője kiemelte: a kisebbségi fejlesztési régió kialakításának az a célja, hogy

Példaként említette, hogy Székelyföld Románia uniós csatlakozása óta gazdasági diszkriminációt szenved el.

Miközben például

a román többségű Brassó megye GDP-je 20 százalékkal nőtt, a szomszédos, magyar többségű Kovászna megyében csak 1,7 százalékkal bővült az össztermék.

Ha sikerülne keresztülvinni a régió ügyét, akkor a helyi közösségek dönthetnének a fejlesztési igényeikről - mondta.

Székely István, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője úgy vélekedett:

Kifejezte reményét, hogy így kisebbségbarát irányba mozdítható el az unió politikája.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt politikusa arra biztatta a nyugat-európai magyar szervezeteket, hogy

mindenki a saját országában a kisebbségügy érdekében próbálja befolyásolni a helyi politikai vezetőket.

Ugyanis azt szeretnék, ha Európa újra tisztelné az identitást. A kisebbségi fejlesztési régiókról szóló elképzelés arról szól, hogy a kisebbségeknek legyen helyük Európában - fűzte hozzá.

Pethő István, a Magyar Polgári Párt (Románia) képviselője azt mondta, az aláírásgyűjtés jelszava: "Székelyföldet megmozgatjuk Európáért".

Kiemelte, hogy

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke azt mondta, hogy az ukrán állam jogfosztó, az anyanyelvi oktatást korlátozó törekvései okán is

fontos számukra a magyar nemzet szolidaritása és a magyar nemzeti kormány támogatása.

Mindez segíti, hogy ellenálljanak az asszimilációnak és az emigrációnak - közölte.

Kitért arra, a kárpátaljai magyarság jelentős része rendelkezik magyar állampolgársággal és élni kívánnak választójogukkal az EP-választáson.

Andócsi János, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének politikusa a migráció veszélyeire figyelmeztetve közölte:

Horvátország azért is érintett a migráció vonatkozásában, mert az ország schengeni csatlakozása után az unió 1300 kilométernyi külső határára kell ügyelniük - tette hozzá.