Tudatos tervezés, szigorú monitoringrendszer és profi csapat áll a GB & Partners sikerei mögött

Vágólapra másolva!
A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. mintegy félszáz magyar középvállalatba fektetett be az elmúlt években, melyekből sikeres, sokmilliárdos árbevételű magyar középvállalatokat is épített már fel kockázati és magántőkealapjaiból, köztük az Eximbankkal közös befektetési alapjaiból. Ilyen például a Nanushka, a RotaChrom vagy a Jegymester. Az elért eredményekről és az azok mögött álló munkáról az alapkezelő igazgatóságának két tagja, Petheő Tamás és Almás Attila beszélt az Origónak.
Vágólapra másolva!

A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő két kockázati és három magántőkealapot kezel. A nemrég elindított ötödik tőkealap hárommilliárd forintot gyűjtött magánbefektetőktől, és bárhol a világon megjelenhet befektetőként. Ennek ellenére az alapkezelő a jövőben is elsősorban a hazai tudástőkét tenné üzletileg sikeressé szerte a világon.

Az alapkezelő eddigi eredményei ehhez megadják a megfelelő hátteret. A GB & Partners legfőbb célja nem csupán a megfelelő befektetési célpontok kiválasztása, és a cégek működésének leadminisztrálása, hanem az alapkezelő egy sokkal aktívabb megközelítést alkalmaz – ha szükséges, akár darabjaira szedik és újraépítik az üzleti modellt és a működést.

– ismertette a befektetési döntéseik mögött álló egyik fontos szemléleti kérdést Almás Attila.

– emelte ki Petheő Tamás is.

A GB & Partners elsősorban többségi tulajdon megszerzését tűzi ki célul, szemben több hazai és nemzetközi befektetővel is. Az alapkezelő úgy látja, hogy így biztosítható megfelelően a befektetői érdekek védelme, valamint az alapítók és üzlettársak motivációja is. Az alapítók motivációjának fenntartása érdekében az alapítóknak és menedzsmentnek rendszerint opciót biztosít az alapkezelő tulajdonszerzésre, amelyre bizonyos mérföldkövek elérése esetén nyílik lehetősége az alapítóknak.

Az eredmények az egyedi szemléletet igazolják

A közeli, megfelelően kialakított kontrollra épített, de támogató együttműködés a vállalatokkal, meghozta az eredményeket. 2018-ban a GB & Partners kezelte, Exim-alapokba tartozó portfóliócégek összesen több mint 10 milliárd forint árbevételt értek el, amelynek több mint a fele exportból származott.
A portfólióba tartozó vállalkozásoknál összesen több mint 350 munkavállaló dolgozik. Ezek az eredmények pedig annak az aktív, menedzsmentet támogató, de annak mozgásterét el nem vevő befektetői szemléletnek átgondoltságát és megalapozottságát mutatják, melynek mentén a GB & Partners munkatársaival tevékenyen részt vesz a vállalkozások életében.

Az alapkezelő nevéhez olyan sikertörténetek fűződnek, mint például a Nanushka divatmárka világhírűvé tétele. A női, és most már férfi ruhákat, kiegészítőket tervező, gyártó és értékesítő cégbe akkor fektetett be a GB & Partners, amikor az éves bevétele 300 millió forint körül volt. 2018-ban ennek mintegy a tízszeresét, azaz közel hárommilliárdos forgalmat és 300 milliós EBITDA-t ért el a társaság. A Nanushka márka mára 46 országban és 250 üzletben van jelen, köztük a világ leghíresebb luxusáruházainak többségében, mint a New York-i Bergdorf Goodman áruház és a londoni Selfridges is.

A sikeres projektek azonban nem állnak meg a Nanushka divatmárkánál, hiszen hasonló sikereket ért el a RotaChrom is, amely egy magyar találmány nemzetközi elismertségét hozta el. A gyógyszerhatóanyag-tisztító gépek a GB & Partners segítségével eljutnak a világ minden szegletébe, a legnagyobb gyógyszergyártó vállalatok figyelme mellett. A pár éve szintén csak százmillió forintos bevételű cég 2017 végén vont be 1,5 milliárdos tőkét az Exim Exportösztönző Magántőkealaptól, de 2018 végére már 3,1 milliárdos éves árbevételt és 1 milliárd forint fölötti eredményt ért el, ami az idén ennek akár a többszörösére is nőhet.

A pozitív példákból nincs hiány. A GB & Partners ott áll a Jegymester és az EPS Smart Parking nevű technológiai cég mögött is, mely a fizetős autóparkolás felügyeletére kínál megoldást. A magyarországi központú vállalkozás szintén nagyon rövid idő alatt ért el jelentős sikereket. Az EPS Csoport a kínai távközlési vállalatóriással, a ZTE-vel kötött megállapodása értelmében magyarországi központból 100 ezer szenzorokkal és applikációval optimalizált hipermodern parkolóhelyet és okosparkolási rendszert terveznek, programoznak, építenek ki és üzemeltetnek, sőt az első rendszerüket egy Sanghaj közeli nagyvárosban, Yangzhongban már át is adták.

Az alapkezelő emellett olyan vállalkozásba is sikerrel fektetett, mely kereskedelmi televíziók számára gyárt szórakoztató tartalmakat. A Content Factory nevű portfóliócégüknek köszönhetjük például a Mi kis falunk vagy a Drága örökösök című sorozatokat az RTL-en, vagy a TV2-n sikerrel futott Korhatáros szerelem című sorozatot, amelyek hétről hétre több nézettségi rekordot is megdöntöttek.

Mindegy tehát, hogy divatmárkáról, gyógyszerhatóanyagról vagy esetleg tartalomgyártásról van szó, a GB & Partners változatos területeken képesek sikerre vinni egy vállalatot.

Már most jelentős az exportbevétel

Az alapkezelő jelenlegi felállásban 2014 óta működik, akkor két, uniós forrású JEREMIE tőkealap kezelését vették át, melyek befektetési időszaka 2016 májusában lezárult. Ezeknél a Jeremie alapoknál a meglévő cégek kezelése az Alapkezelő feladata, valamint a sikeres, a befektetők számára hozamot biztosító kiszállás előkészítése. 2016 januárjában az Eximbank befektetésével, Exim Növekedési Magántőkealap indult el, majd ezt követte valamivel később az Exim Exportösztönző Magántőkealap rajtja. Ezek az alapok elsősorban nem startupcégekbe kívánnak befektetni, hanem olyan magyar vállalatokat céloznak meg, amelyeknek a terméke már létezik, stabil piaci kereslet és bevétel látható iránta, és a vállalat célja a külföldi terjeszkedés, amihez már nem elég az alapítók anyagi forrása és a meglévő menedzsment tudása, energiája. Míg a GB & Partners négy alapja fókuszában elsősorban magyar vállalatok állnak, addig az ötödik, legfrissebb magántőkealapja a világon bárhol befektethet.

Kell még a sikerhez: alaposan megválogatott munkatársak

– jelzi Almás Attila, kiemelve, hogy elhivatott, szakmailag kifogástalan renoméjú munkatársak kellettek ahhoz, hogy a jelenlegi formában működő alapkezelő néhány év alatt komoly sikereket érhessen el.

– ismerteti Petheő Tamás.

– emeli ki a szakértői munka fontosságát Petheő.

Felkészült, alaposan megválogatott munkatársak kellettek tehát az alapkezelő tevékenységének eddigi sikereihez, egyúttal biztos alapot teremtve a jövőre vonatkozó tervek megvalósításához.
Az igazgatósági tagok kiemelték: olyan kollégák kaphatnak náluk lehetőséget, akik többéves, jó hírnevű (akár multinacionális) vállalatoknál, valamint BIG4, M&A vagy vállalati pénzügyi tanácsadó cégeknél szerzett szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek, és akikről a kiválasztás során látják, képesek lesznek a GB & Partnersnél csapatban dolgozni, és nemzetközi terepen is helyt fognak tudni állni. Maximalizmusuk és szaktudásuk elengedhetetlen a sikerhez.

Fontos szempont a kiválasztás kapcsán az is – emeli ki a két igazgatósági tag –, hogy a munkatársak között legyenek olyanok, akik képezni, motiválni is képesek a náluk szakmai értelemben fiatalabbakat.

– húzta alá Almás Attila.

Ami pedig 2019-et illeti, minél jobb befektetési lehetőségeket kívánunk találni az idei évben is, kihasználva az egy-egy iparágban már megszerzett tudásunkat – jelezték egybehangzóan az alapkezelő igazgatósági tagjai a cég közvetlen tervei kapcsán.