Az ellenzék alkalmatlan a városvezetésre és az érdekképviseletre

SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; GYURCSÁNY Ferenc; GURMAI Zita; KUNHALMI Ágnes; KERESZTES László Lóránt; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; HADHÁZY Ákos
Budapest, 2019. január 3. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve közösen álltak ki az Országház főlépcsőjére a kormánnyal szembeni ellenállás jegyében 2019. január 3-án. Az első sorban balról jobbra: Gurmai Zita és Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke, frakcióvezető. Előzőleg a képviselők az Országgyűlés rendkívüli ülésén vettek részt, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője pénteken az M1 aktuális csatorna vendége volt, ahol elmondta, hogy alkalmatlannak tartja az ellenzéket a városvezetésre és az érdekképviseletre is. Közös összefogásról beszéltek korábban, miközben több ellenzéki pártot is kihagynak az egyezkedésből.  
Vágólapra másolva!

Az elemző szerint az alkalmatlanságot bizonyítja az a politikai válság, amely az ellenzéknél fennáll. Decemberben közös ellenzéki együttműködésről beszéltek, most pedig az egykori balliberális pártok a Momentummal kiegészülve próbálják kiszorítani Budapestről az LMP-t és a Jobbikot.

Szerinte a szavazók a választásokon azt várják az ellenzéktől, hogy olyan alternatívákat kínáljanak, amelyeket támogathatnak.

A pártok ehelyett hatalmi harcot folytatnak az önkormányzati választással kapcsolatban.

A nagy ellenzéki összefogás eredménye egyelőre az, hogy a Jobbikot és az LMP-t kihagyják az egyezkedésekből Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tóth Erik kiemelte, az önkormányzati választásokról nem időszerű egyeztetni, az elhibázott politikai lépés, mert előbb európai parlamenti (EP-) választás lesz, amelyre szerinte a DK-t leszámítva egyetlen ellenzéki párt sincs felkészülve.

Az elemző szerint kérdéses az ellenzéki főpolgármester-választás második fordulójának létjogosultsága is, ugyanis azt – ha megvalósul – csak nem sokkal az októberi választás előtt rendezik majd meg. Ez esetben kevés idejük lesz arra, hogy a választókat meggyőzzék arról, hogy az előválasztások győztesére szavazzanak.