Fidesz-KDNP: Az ellenzék egy köztörvényes bűnöző oldalára állt a bírósággal szemben

Czeglédy Csaba
Szeged, 2018. március 5. Czeglédy Csaba (k) várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A kormánypártok szerint az ellenzék nyíltan egy köztörvényes bűnöző oldalára állt a bírósággal szemben azzal, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén az általuk delegált tagok visszautasították a bíróság kérését, és nem függesztették fel Czeglédy Csaba európai parlamenti képviselőjelölt mentelmi jogát.
Vágólapra másolva!

A kormánypártok véleményét ismertetve Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője példátlannak nevezte a történteket, és azt mondta: az NVB ellenzék által delegált tagjai "falaznak az időhúzáshoz, és ahhoz, hogy Czeglédy Csaba megússzon egy köztörvényes ügyet". Ezzel méltatlanná váltak a tisztségükre, és

ezért felszólítják őket, hogy haladéktalanul mondjanak le

- mondta Nacsa Lőrinc.

Czeglédy Csaba mögött felsorakozott a teljes ellenzék Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Úgy fogalmazott, hogy Czeglédy Csaba, a Demokratikus koalíció (DK) és az MSZP politikusa, "Gyurcsányék ügyvédje" ellen bűnszervezetben, üzletszerűen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt emeltek vádat. Hozzátette:

ha az ellenzék által delegált tagok nem mondanak le, akkor egyenként megnevezik és bemutatják őket, hogy "minden magyar tudja, kik azok az ellenzéki küldöttek, akik egy köztörvényes bűnöző oldalára állnak a bírósággal szemben, és ezzel is akadályozzák az igazságszolgáltatás munkáját".

A kormánypárti politikus elmondta, Gyurcsány Ferenc és felesége azért, hogy falazzon Czeglédy Csabának, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) listájára tette, hogy így mentelmi joghoz juttassa. Ezek után fordult a bíróság az NVB-hez, hogy az függessze fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát, hogy folytatni tudják a büntetőeljárást ellene. Czeglédy Csaba a gyanú szerint több mint hatmilliárd forintot "süllyesztett el" - jegyezte meg.