Újabb megbízás Jobbik-közeli cégnek

Vágólapra másolva!
Oldalanként mintegy 300 ezer forintot fizetett a Jobbik frakciója az Iránytű Intézetnek, hogy felmérjék az ellenzéki esélyeket a fővárosban, valamint a pártok népszerűségét – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Ez abból a nyilvános szerződésből derül ki, amelyet Gyöngyösi Márton frakcióvezető kötött Forrai Richárddal, az intézet vezetőjével. A 15 napos munka közel harmincmillió forintba került a Jobbiknak.

Az Országgyűlés honlapján közzétett nyilvános szerződés szerint a Jobbik frakciója azt kérte az intézettől, hogy egy százoldalas elemzésben mutassák be az ellenzéki esélyeket Budapesten, valamint a választói preferenciákat. A felmérést a szerződés szerint március 12. és 27. között végezte Forrai cége. Vagyis a 15 napos, százoldalas megbízásra a Jobbik képviselőcsoportja harmincmillió, oldalanként 300 ezer forintot fizetett.

A lap emlékeztet: a mostani szerződés a Jobbik frakciója és az Iránytű Intézet között már a második ebben az évben, januárban közel tízmillió forintot fizetett a pártfrakció egy 11 napos, január 7-18-ig tartó megbízásra. Az ugyancsak Gyöngyösi Márton és Forrai Richárd által aláírt szerződés egy olyan elemzés készítését foglalta magába, amelyben a választói elvárásokat mérték fel a Jobbik 2019-es tevékenységével kapcsolatban.

A tavaly áprilisi országgyűlési választások után teljesen eltűnt Iránytű Intézetet tavaly novemberben és decemberben kezdte újjáéleszteni a Jobbik két, összesen csaknem hatvanmillió forintos szerződéssel. Azaz öt hónap alatt a Jobbik-frakció közel százmillió forintot adott az Iránytűnek olyan felmérések elkészítésére, amelyek eredményei csak a párt számára ismertek.

A tetemes kifizetések azért is meglepőek lehetnek, mert a Jobbik komoly adósságokat görget maga előtt. A párt 2017-es, három hónapos plakátkampányánál az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 330 millió forintos tiltott támogatást állapított meg, így a Jobbiknak összesen 660 millió forintot kellett visszafizetnie, ezt a mai napig törlesztik. Ez év elején pedig az is kiderült, az ÁSZ újabb 136 millió forintnyi tiltott támogatást tárt fel a Jobbik tavalyi kampányköltései között. A törvények értelmében a pártnak ennek dupláját, 272 milliót kell visszafizetnie. A bírság rendezésére a Jobbik részletfizetést kért és kapott az államkincstártól, ennek eredményeként a pártnak négy negyedév alatt kell törlesztenie a 136 millió forintot, negyedévente 34 milliót.