Egérutat biztosítottak Gyurcsányék Czeglédynek

Gyurcsány-Czeglédy, Gyurcsány Ferenc, Czeglédy Csaba
Vágólapra másolva!
Miután a Nemzeti Választási Bizottság kedden nem függesztette fel az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként elhíresült, 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással, valamint más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba mentelmi jogát, törvényi előírások miatt a Szegedi Törvényszék kénytelen megszüntetni vele szemben a büntetőeljárást – értesült a Magyar Nemzet a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől.
Vágólapra másolva!

Czeglédy mindezt annak köszönheti, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) felvette őt az európai parlamenti listájára, az NVB ülésén pedig nem kapott kétharmados támogatást – kilencen szavaztak mellette, és nyolcan ellene – a mentelmi jogának megvonására tett előterjesztés. A büntetőeljárás megszüntetésének kérdésében a törvényszéknek nincs mérlegelési lehetősége, és a döntést közvetlenül az után ki kell hirdetnie, hogy kézhez kapják a választási bizottság írásba foglalt határozatát.

Gyurcsány Ferenc pártjának köszönhetően szűnt meg a Czeglédy elleni eljárás Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely, Szigetváry Zsolt

Újra vádat kell emelni

Czeglédy ezzel legalább az uniós választás eredményeinek jogerőre emelkedéséig elkerülheti a felelősségre vonást.

Utána pedig az ügyészségnek újra vádat kell emelnie ellene ahhoz, hogy ismét bíróság elé állíthassák.

Ha viszont a Gyurcsány-párt úgy dönt, hogy Brüsszelbe küldi, akkor az eljárás újbóli megindítását tovább hátráltatja, hogy EP-képviselőként mentelmi jog illeti majd meg, s annak megvonását Polt Péter legfőbb ügyésznek az Európai Parlament elnökénél kell kezdeményeznie. Czeglédy amúgy jelenleg a DK uniós listájának utolsó, 36. helyén áll, ennek ellenére az NVB döntése előtti felszólalásában azt állította: valószínűleg nem lesz EP-képviselő, de nem tartja magát „kamujelöltnek”. Ennek azonban ellentmond, hogy tavaly, az országgyűlési választás előtt hasonló trükkel próbált szabad lábra kerülni.

Független jelölt is volt

Ismert ugyanis, hogy az MSZP-s, de a DK-val is szoros kapcsolatban álló Czeglédyt 2018. március 1-jén az NVB jogerősen nyilvántartásba vette mint független képviselőjelöltet. Ezzel mentelmi jogot szerzett magának, s emiatt meg kellett szüntetni az előzetes letartóztatását. (Ügye akkor még nyomozati szakban volt.)

Szabadulása után néhány órával Kálmán Olga esti televíziós műsorában tűnt fel, politikustársai közül pedig – saját bevallása szerint –

az elsők között akarta felkeresni Gyurcsány Ferencet.

Erre azonban már nem volt módja, mert Polt Péter megkeresésére az NVB sürgősséggel tárgyalt Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztéséről, s a testület meg is vonta tőle a védelmet.

A szombathelyi politikusból már akkor igyekeztek mártírt csinálni, különösen a DK-sok. A 2018. március 5-i tárgyalásra, amikor az előzetes letartóztatásáról döntöttek, a párt vezérkarából kivonult Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc is, oldalán feleségével.

Gyurcsány és Czeglédy kapcsolata nemcsak politikai, hanem üzleti értelemben is szoros volt.

Gyurcsányné is hitelezte Czeglédyt Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Gyurcsányné hitelezte Czeglédy cégét

A DK-elnök felesége és a párt európai parlamenti listavezetője által igazgatott Altus Portfólió Kft. ugyanis 2016. február 25-én 255 ezer euró, azaz csaknem nyolcvanmillió forint összegben úgynevezett rövid lejáratú likviditási – a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló – kölcsönt nyújtott a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt.-nek.

A szerződést a kölcsönadó részéről Gyurcsányné írta alá. Ezt az összeget továbbiak követték,

előbb 90, aztán pedig 35 millió, összesen tehát több mint 200 millió forint kölcsönt kapott a Human Operator az Altustól,

mint kiderült, jogtalanul, s ezért a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárásban tavaly nyáron 15 millió forint bírságot szabott ki a társaságra.

A Human Operator egyébként központi szerepet tölt be a Czeglédyvel és húsz bűntársával szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádban.

Az ügyészség szerint Czeglédy mint a cég igazgatóságának elnöke és ügyvezetője 2011-től kezdődően egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.