Továbbra is mélyen hallgat az MSZP Tóth Bertalan titkos kínai útjáról

TÓTH Bertalan
Budapest, 2019. január 5. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője beszél a Kossuth téri kormányellenes tüntetésesen 2019. január 5-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Miből fizette Tóth Bertalan a kínai utazását, saját költségére utazott, vagy pedig az MSZP-nek járó költségvetési forrásból fedezték az utazás költségeit, kikkel találkozott Tóth Bertalan a kínai útja során, és milyen témákban folytatott megbeszélést? – többek között ezeket a kérdéseket küldtük el az MSZP-nek és a pártelnöknek is annak kapcsán, hogy szerda reggel derült ki, hogy a szocik pártelnöke titokban utazott Kínába. Azonban a szocialista párt továbbra is a hallgatást választotta, mivel cikkünk megjelenéséig egyetlen kérdésünkre sem válaszoltak. Tóth a közösségi oldalán sem fárasztja az olvasókat utazása részleteivel, ehelyett egy nem túl érdekes felmérés részleteivel próbálta terelni a figyelmet. 
Vágólapra másolva!

Bár mindent megtettek a szocialisták, hogy eltitkolják Tóth Bertalan kínai utazását, az MSZP elnöke mégis lebukott. Valóságos kommunikációs vesztegzárat hoztak létre a szocialisták, hogy ne szivároghasson ki semmiféle információ. Nem adtak ki róla sem előzetesen, sem utólag hivatalos közleményt. A szocialista titkolózásnak nyilvánvalóan az lehet az oka, hogy ezen a diszkrét különrendezvényen ma is egy „vörös testvérpárt” vezetőjeként invitálták meg pártvezérüket, Tóth Bertalant Pekingbe.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke továbbra is titkolózik a kínai útjáról Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mónus Márton

Mélyen hallgatnak a szocik és Tóth

Az utazással kapcsolatban az Origo Tóth Bertalannak, valamint az MSZP sajtóosztályának több kérdést is feltett. Így többek között arra voltunk kíváncsiak,

miből fizette Tóth Bertalan a kínai utazását? Saját költségére utazott, vagy pedig az MSZP-nek járó költségvetési forrásból fedezték az utazás költségeit?

Szerettük volna megtudni, hogy a kínai kommunista párt meghívására érkezett-e Pekingbe az MSZP elnöke, valamint a kínai kommunista párt mennyiben állta a költségeket, ha az ő meghívásukra érkezett?

Érdeklődtünk arról is, hogy

miért nem adott ki hivatalos közleményt a párt az utazásról? Miért nem tartották szükségesnek, hogy nem beszélnek a pártelnök kínai utazásáról?

Szerettük volna azt is megtudni, kikkel találkozott Tóth Bertalan a kínai útja során, és milyen témákban folytatott megbeszélést? Végezetül pedig arra is kíváncsiak voltunk, hogy az MSZP elnöksége tudott-e az utazásról. Ha tudott, akkor milyen mandátummal küldte el a pártelnököt? Ha nem tudott róla, akkor miért nem tájékoztatták az elnökséget?

Cikkünk megjelenéséig azonban továbbra sem kaptunk választ az általunk felvetett dolgokra.

Az MSZP tehát továbbra is titkolózik,

miközben a párt a különféle sajtótájékoztatóin folyamatosan az átláthatóságot kéri számon a kormánypártokon.

Tóth Bertalan egyébként ahelyett, hogy titkos útjáról beszélne a Facebook-oldalán, csupán egy kamu közvélemény-kutatás elferdített számaival állt elő. Utazásainak részleteivel nem fárasztotta a nagyérdeműt.

Tóth Bertalan nem verte nagydobra kínai látogatását Forrás: Ripost

Válságterv is készült

Mint arról korábban beszámoltunk, többek között azért titkolhatták el Tóth útját, mert az európai uniós választási kampány finisében nem vetne jó fényt a magyar szocialisták elnökére, ha kiderülne, hogy titkos diplomáciai tárgyalásokat folytat a kínaiakkal. A Ripost értékelése szerint bárki kiforgathatná, hogy

az évek óta súlyos identitászavarral küzdő, folyamatosan Brüsszel kegyeit kereső párt elnöke éppen mostanában ölelkezik össze a „testvéri Kínával”.

Az MSZP kommunikációs válságterv kidolgozásával is megpróbálkozott arra az esetre, ha netán mégis kiderülne a titkolni próbált utazás. Ebben felmerült, hogy magánútnak próbálnák beállítani Tóth Bertalan utazását.

Még osztani és szorozni is elkezdtek, hogy egy ilyen, többmilliós költséggel járó pekingi út, akár csak egy négycsillagos szállodával kalkulálva, hogyan is „passzolhatna” az MSZP-elnök ugyancsak szerényre sikerült vagyonbevallásához. Végül azonban a bujkálást, a titkolózást választották.

Frissítés: Az MSZP később küldött egy válaszemailt, erről itt írtunk.