Sneider Tamás náci dresszben kívánt áldott karácsonyt tavaly decemberben

Vágólapra másolva!
Az Adolf Hitler-féle Harmadik Birodalom iránt nosztalgiával viseltetőket megcélzó Thor Steinar márkájú pólóban karácsonyozott a Jobbik elnöke tavaly szenteste – ez látható a politikus közösségi oldalára feltöltött ünnepi videóban. A pártelnök egész pontosan a TS Gungnir típusú felsőjét húzta magára, amit jelenleg 49 euróért (mintegy 16 ezer forint) kínálnak a náci szimpatizánsoknak. A karlendítős esküvő után itt van Sneider következő náci botránya!
Vágólapra másolva!

Ez csak egy bohóckodás volt egy privát rendezvényen” – idén februárban Sneider Tamás így igyekezett elütni azt, hogy egy nyilvánosságra került videofelvételen felesége kétszer is náci karlendítést mutatott be. A Jobbik elnöke a botrány kirobbanása után úgy védekezett, hogy a két évvel ezelőtti esküvőjükön történtek miatt sem ő, sem felesége nem tekinthető nácinak, hiszen egy baráti körben megejtett karlendítés és rasszista vicceken való nevetgélés nem esik a politikai véleménynyilvánítás kategóriájába. Nem könnyű kitalálni, hogy a most bemutatásra kerülő, legújabb náci botránya után milyen magyarázattal fog előállni.

Sneider a neonácik kedvenc márkájában ünnepelt

Mozgalmas éven vagyunk túl, amikor még inkább felértékelődik a szeretet ünnepe, a család hiánya, amit ebben az évben sokan megtapasztaltunk. Ilyenkor ez még inkább arra ösztönöz minket, hogy együtt legyünk szeretteinkkel” – ezekkel a szép szavakkal kívánt áldott karácsonyt követőinek Sneider tavaly decemberi Facebook-videójában. A kedves gesztus érthető, hiszen a karácsony a világ egyik legszebb és legfontosabb vallási ünnepe, amikor a keresztény világ Jézus Krisztus születésére emlékezik. A Jobbik elnökének akciójában tehát senkinek semmi kivetnivalója nem lehet – egészen a videó huszonharmadik másodpercéig. Ekkor ugyanis

a karácsonyfát cipelő Sneider Tamás egy hírhedt náci márkának a termékében jelent meg a családi ház nagyszobájában.

A felvétel több pontján ugyanis a Jobbik elnöke egy Thor Steiner (TS) márkájú pólóban látható.

Sneider Tamás a hírhedt náci márka, a Thor Steiner pólójában ünnepelte a karácsonyt tavaly decemberben Forrás: Facebook

A pontosság kedvéért a jobbikos pártvezető a TS Gungnir típusú pólóját húzta magára szenteste, aminek eredeti árát nem lehet tudni, lévén, hogy tavalyi modell. Az mindenestre biztos, hogy jelenleg 49 euróért (mintegy 16 ezer forint) kínálják a náci szimpatizánsoknak.

A Jobbik elnöke a Thor Steinar Gungnir típusú pólóját húzta magára tavaly karácsonykor Forrás: Hof.sk

Miért is aggályos az, hogy Snieder Tamás egy Thor Steinar pólóban karácsonyozott? Csupán ezért:

  • A Thor Steinar üzletpolitikájának egyik alappillére, hogy az Adolf Hitler-féle Harmadik Birodalom iránt vonzalmat érzőket igyekszik megfogni.
  • Ruhadarabjaik a harmincas évekbeli nácik által is sztárolt germán mitológiára emlékeztető formavilágával és rúnákat idéző felirataival egyértelműen a szélsőjobbos csoportokat célozzák meg.
  • Pólóikon gyakran szerepeltetnek a betiltott náci hívószavaktól csak kissé különböző szlogeneket, mint például „Ski Heil” vagy „100% viking vér”.
  • A francia balliberális Nouvel Obs arra hívta fel a figyelmet, hogy a Thor Steinar első logója az SS Das Reich divízió által használt motívumra hasonlított.
  • A német médiában a márka egyértelműen a neonácizmussal fonódott össze, ami nem véletlen, hiszen a Thor Steinar termékek viselése tilos a Bundestagban, a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban, Szászországban, valamint számos futballstadionban is.
  • A náci márkához köthető legnagyobb botrány az volt, amikor az egykori NDK területén lévő Chemnitz városában – sokak feltételezése szerint a norvég Anders Breivik nevű tömeggyilkos iránti tiszteletből – megnyitott boltjukat Breviknek nevezték el.

A Jobbik alelnöke szélsőjobboldali viseletben kampányolt

Nem ez volt az első eset, hogy a Jobbik vezetői lebuktak a náci jellegű márkák iránti vonzalmukkal. Ander Balázs, a párt alelnöke a napokban egy LoNSDAle pulóverben kampányolt Barcson. A brit gróf nevével fémjelzett bokszmárka az idők során több országban is a szélsőjobboldali-szkinhed szubkultúra viseletévé vált, többek között Magyarországon is. A LoNSDAle márka összekapcsolását a szélsőjobbal egy véletlen is segítette, nevezetesen az, hogy a szóban felfedezhető az „NSDA” betűsor, amely kis híján megegyezik Hitler nemzetszolcialista pártja nevének a rövidítésével (NSDAP). A kétezres évek közepén számos európai országban, így Németországban és Hollandiában például csak Lonsdale-fiataloknak, lonsdalereknek hívták a szélsőjobboldali fiatalokat, Hollandiában több szórakozóhelyről is kitiltották az ilyen ruházatot viselő vendégeket.