Az MSZP és brüsszeli szövetségesei folyamatosan támadják a kerítést

Ujhelyi István MSZP
Vágólapra másolva!
Hogyha a kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és a Párbeszéd szövetség listájára és a szociális Európára kell, hogy szavazzanak – mindezt Ujhelyi István mondta Sopronban, amivel egyértelművé tette, hogy pártja továbbra is lebontaná a magyar-szerb határon lévő kerítést. Egyébként nem Ujhelyi az egyetlen szocialista politikus, aki nekiment a kerítésnek. Az elmúlt években a vezető MSZP-s politikusok egymással versengve szidták a kerítést. 
Vágólapra másolva!

„Haza, Szeretet, Európa!” címmel Ujhelyi István és Bárány Balázs közös sajtótájékoztatót tartott hétfőn Sopronban. Az MSZP-Párbeszéd EP-lista második helyén szereplő Ujhelyi a saját Facebook-oldalára feltöltött videóban arra kéri a választókat, hogy szavazzanak az MSZP és a Párbeszéd listájára, ha kerítésmentes és egységes EU-ra vágynak. A pontos mondat a következőképpen hangzott:

„Hogyha a kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és a Párbeszéd szövetség listájára és a szociális Európára kell, hogy szavazzanak.”

Ujhelyi már korábban is támadta a kerítést

Ujhelyi nem először szólal fel a határkerítés ellen, 2016 júniusában a következőket írta: „Hogy egy négyméteres drótkerítés – legalább Magyarország vonatkozásában – megoldja a problémát? Épp ellenkezőleg, gellert ad neki. Az európai projekt legnagyobb vívmánya a határnélküliség, a szabad mozgás lehetősége. Aki szögesdrótokat emel bármelyik oldalon és bármilyen pitiáner politikai haszonszerzésből, az egyszerűen nem érti Európát. Annak más céljai vannak.”

Ujhelyi István nem először támadja a kerítést Forrás: Facebook

Ugyanebben az írásában a kvótákról azt mondta, hogy

Korábban a szocialista párt más politikusai is a határkerítés ellen szólaltak fel. Egy rövid válogatás:

Botka László, Szeged szocialista polgármestere
„Természetesen azon leszünk, hogy a kerítés minél gyorsabban lebontható legyen.” (Reuters, 2017. 05. 24.)

Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője:
„Vesztébe rohan az az ország, amely falat húz határainál, és ezzel gettóba zárja magát.” (sajtótájékoztató, 2015. 06. 18.)

Mesterházy Attila:

„A kerítés teljesen értelmetlen megoldás, mert közép- és hosszú távon hatástalan lesz.” (ATV, 2015. május 18.)

Az MSZP-vel közösen induló Párbeszéd, az alkalmatlan polgármester Karácsony Gergely pártja közleményt adott ki, amelyben felszólították a kormányt, hogy ne épüljön meg a kerítés: „A PM felszólítja a kormányt, azonnal hagyja abba a kerítés építését!” (Párbeszéd-közlemény, 2015. július 13.)

Arra is emlékezhetünk még, hogy a szocialisták európai szövetségesei is támadták a határkerítést. Az azóta – gyorsan – megbukott szocdem osztrák kancellár, Werner Faymann például ezt mondta:

„Ha a menekülteket csak szögesdróttal tudják megállítani, akkor inkább engedjék át őket.” (Die Presse, 2015. 09. 24.) Aztán, amikor Ausztria is kerítést kezdett építeni a migránsok áradatának megfékezésére, már azt mondta, hogy az „nem kerítés, hanem kapu oldalsó szárnyakkal”.

Botka László is lebontaná a kerítést Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Az MSZP és a bevándorláspártiak szövetsége

Ujhelyi István közös sajtótájékoztatót tartott május 6-án Andreas Schiederrel, az SPÖ európai parlamenti jelöltlistájának vezetőjével is. Schieder 2015. november 6-án egy Facebook-bejegyzésében vázolta, hogy szerinte hogyan kellene megoldani a migránsproblémát.

Szerinte a megoldás „a menedékkérők igazságos elosztása Európában, egy az egész EU-ra kiterjedő kvótarendszer alapján”.

Szinén 2015 novemberében az osztrák parlament alsóházában, az SPÖ frakcióvezetőjeként ugyancsak a bevándorlók kvóta szerinti elosztása mellett érvelt. „Szükségünk van egy igazságos, kvótaalapú elosztásra az Európai Unió összes tagállama között”, mondta Schieder.

2015. december 11-én a Der Standard című lapnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy „Mit gondol a spielfeldi határkerítésről?”, azt válaszolta, hogy

„egy ilyen szimbolikus akcióval semmilyen problémát nem lehet megoldani”.

Majd így folytatta: „Az nem megy, hogy Lengyelország, Magyarország, Szlovákia vagy Románia úgy gondolja, hogy kivonhatják magukat az európai szolidaritás alól. Ha az ÖVP delegációt küld Orbánhoz, akkor keményen ki kell mondaniuk, hogy mit várunk el Magyarországtól. A menekülteket igazságos módon egész Európában szét kell osztanunk”.

Az interjú végén pedig így fenyegetőzött: „Aki a nettó befizetők által előteremtett támogatásokból részesülni szeretne, arra is késznek kell lennie, hogy részt vegyen a menekültek szolidaritáson alapuló szétosztásában. Ha egyes országok úgy gondolják, hogy ez alól kivonhatják magukat – mint például a kelet-európai országok –, akkor elkerülhetetlen lesz, hogy a jövőben az ezen országokba áramló kifizetéseket befagyasszák.”

Ennek megfelelően az SPÖ képviselői minden bevándorláspárti javaslatot megszavaztak Brüsszelben. A legális migrációs útvonalakról, a kvótáról és a migránsvízumról szólóakat ötből öten, a Soros-féle NGO-k finanszírozását pedig csak azért négyen, mert egyikük nem volt ott.