Őszinte, nyitott kapcsolat a zsidó közösség vezetőivel

Vágólapra másolva!
Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, volt nagykövet a Heti Tv Pirkadat Extra című műsorában munkájáról beszélt, de szóba került még az osztrák helyzet és az Európai Unió is.
Vágólapra másolva!

Tegnap Magyarországra jött Strache osztrák alkancellár, a Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, ennek kapcsán Szalay-Bobrovniczky Vince, mint volt bécsi nagykövet azt mondta, az alkancellár pártja jelenleg húsz százalék környéki támogatást tudhat magának, hasonló erősségű a két másik párt is, a Néppárt (ÖVP) a legerősebb. Most az a kérdés, hogy a Szabadságpárt a májusi EP választáson képes lesz-e megelőzni az osztrák szociáldemokratákat (SPÖ). Jelenleg Ausztriában egy jobboldali kormány van, ezt lehet akár egy bevándorlás kritikusnak is nevezni, a Néppárt és a Szabadságpárt részvételével. Összességében ez volt a választói akarat, két olyan párt állt össze, amelyik ritkán tett ilyet korábban. Azt is lehet látni, hogy az FPÖ is változóban van.

A Szabadságpárt múltjának a lezárása kapcsán a politikus megjegyezte, a jelenlegi pártelnök létrehozott egy történeti bizottságot, amelyik a párt múltjának a feltárását tekinti faladatának. Jelenleg ez a munka zajlik, az nyilvánvaló, hogy kikerülnek majd olyan adatok, amelyeket a média kritikusan értékel, de azt is ki fogja mutatni majd ez a bizottság – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince, hogy az FPÖ változóban van, a múltjának számos elemétől már korábban elhatárolódott. Úgy lehetne fogalmzani, hogy ez egy antimigrációs párt, ma már egy pro-izraeli párt.

A politikus bírálta Ausztria politikáját a határokkal kapcsolatban, hozzátéve, nem nagyon jó, ami néha Hegyeshalomnál előfordult, ugyanakkor azt is megjegyezte, mindezek az Európai Bizottság tudtával történtek, hiszen a határszigorítást be kell jelenteni. Véleménye szerint ezzel a schengeni rendszer hekkelésével állunk szemben, ám ehhez megkapták az osztrákok a brüsszeli jóváhagyást is.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.