Palkovics László: Továbbra is az MTA-n kívül képzeli el a kormány az intézethálózatot

Budapest, 2019. május 6. Résztvevők a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 191. közgyűlésén a testület fővárosi székházában 2019. május 6-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Többszöri szavazás után az MTA közgyűlése úgy döntött, hogy az Akadémia szervezetén belül szeretnék tartani a kutatóintézet-hálózatot. Hogy miért helyezkedik szembe a kormány szándékával az Akadémia, erről tegnap részletes cikket közöltünk.
Vágólapra másolva!

Az MTA közgyűlésén megjelent több mint 400 köztestületi tag 77 százaléka támogatta végül azt a javaslatot, hogy az intézethálózat továbbra is az MTA szervezetrendszeréhez tartozzon. Érdekesség, hogy a jelenlévők több alkalommal is szavaztak, egyik alkalommal alig több mint 60 százalékuk támogatta a maradást. Azaz, eléggé kaotikus volt a szavazás, információink szerint többször is a káosz jelei mutatkoztak a közgyűlésen.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 191. közgyűlése Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lovász László MTA-elnök azt mondta:

a közgyűlés döntött egy új vezetési struktúra létrehozásáról is a kutatóintézet-hálózat élére, amelyet egy irányító testület alá rendelnének.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a történtek után leszögezte, hogy

továbbra is az Akadémián kívül képzelik el az intézethálózat működését.

Palkovics a közgyűlés által hozott határozatokat úgy értékelte: a kormány álláspontja nem változott, továbbra is az MTA-n kívül képzelik el az intézethálózat működését, így a hétfői közgyűlésen hozott döntések nagy része ennek nem felel meg, de az átalakítás részleteiről továbbra is tárgyalni fognak.

A történtekről beszámoló Pestisrácok azt írja, hogy trükközéssel tarthatta meg a kutatóintézeteket az Akadémia.

Hogy pontosan mi a baj az MTA kutatóintézet-hálózatának finanszírozásával, és ahogy fogalmaztunk, miért támadt az Akadémia a magyar kormányra, részletesen írt az Origo.