Óriási a pánik a Jobbikban, már a választási bukást magyarázzák

SNEIDER Tamás
Budapest, 2019. február 2. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a párt évadnyitó rendezvényén a budapesti Dürer Kertben 2019. február 2-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Alaposan eluralkodott a pánik a Jobbikon belül, miután a múlt héten a Závecz Research mindössze hat százalékra mérte őket a biztos pártválasztók körében. Több vezető politikus is erőltetett magyarázkodásba kezdett a kutatás ismertetését követően, mindezidáig azonban nem nyilvánult meg érdemben Sneider Tamás pártelnök. Hétfőn ezt megtette: meglátása szerint a Jobbik az uniós választásra nehezebben tudja mozgósítani a szavazóit, mint más pártok, ezért jöhettek a gyenge számok.
Vágólapra másolva!

Vasárnap adtunk hírt róla, hogy a Závecz Research legfrissebb mérése alaposan szíven ütötte a Jobbik politikusait, akik egy emberként próbálták meg hitelteleníteni a felmérést. Ismert, a közvélemény-kutató cég elemzése szerint történelmi mélypontra került a Jobbik támogatottsága, jelenleg mindössze hatszázaléknyi biztos szavazót tudhatnak maguk mögött. Ahogy az várható volt, a felmérés közzétételének másnapján már érkeztek a "helyén kell kezelni", "szánalmas próbálkozás", "rejtély"- jellegű kommentárok a jobbikos politikusoktól, azonban mindezidáig a párt első vezetője, Sneider Tamás nem reagált a Jobbikra nézve kellemetlen kutatásra. Mindezidáig.

- Sneider ezekkel a szavakkal próbálta megindokolni a Népszavának, hogyan állhatott elő az a helyzet, hogy pártját mindössze hat százalékra mérték. Finomítva az előzőeken hozzátette, hogy éppen ezért "gőzerővel járják az országot". Bár a szocialistaközeli lapnak tagadta, de szavaiból az derült ki, hogy

komoly pánikot eredményezett a felmérés a "gőzerővel" kampányoló Jobbikon belül.

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a párt évadnyitó rendezvényén a budapesti Dürer Kertben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Már csak azért is, mert több vezető politikusuk kommentálta a rossz hírt. Talán Bana Tibort, a párt egyik alelnökét érintette legrosszabbul a hír, aki azt mondta, hogy már megint torzítanak, és már megint őket pécézték ki a közvélemény-kutatók. A jobbikos politikus szerint semmi baj nincs, hiszen "a kutatás valószínűleg megrendelésre készült", "a mérés mögött semmilyen szakmai háttér nincs", valamint "nagyjából hasraütésszerűen bemondják". Nunkovics Tibor, a Jobbik esztergomi politikusa pedig egyenesen úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy Záveczék mérése "szánalmas próbálkozás” volt; Steinmetz Ádám képviselő pedig úgy védekezett, hogy az emberek között járva teljesen mást tapasztalnak.

Sneider mostani szavai viszont arra utalnak, a Jobbikon belül pontosan tudják, hogy nagy bajban vannak.