Donald Trump fel szeretné értékelni Magyarországot az EP-választás előtt

politics Basket Horizontal
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Kiszelly Zoltán, a XXI. Század Intézet regionális igazgatója vasárnap arról beszélt az M1 aktuális csatornán, hogy Donald Trump amerikai elnök fel szeretné értékelni Magyarországot és Orbán Viktor miniszterelnök politikáját az európai parlamenti (EP-) választások előtt májusi találkozójukkal. 
Vágólapra másolva!

Az Origo számolt be róla elsőként, hogy május 13-án Donald Trump munkalátogatásra hívta Orbán Viktort Washingtonba. Kiszelly Zoltán úgy látja, hogy

ezzel az amerikai elnök fel szeretné értékelni Magyarországot és Orbán Viktor miniszterelnök politikáját az EP-választások előtt.

A politológus két indokot hozott fel erre:

  • a magyar politika olyan megoldásokat – határkerítés, családtámogatások – kínál, amelyek beváltak, valamint
  • Donald Trump és Orbán Viktor hasonlóan vélekedik bizonyos kérdésekben.

Mindketten politikai megoldásokat keresnek, nem akarják, hogy NGO-k vagy nemzetközi szervezetek mondják meg, mi történjen a világpolitikában, országaikban kikkel éljenek együtt, és milyen szabályokat hozzanak. A migrációt mindketten komoly veszélynek látják saját nemzetük jóléte és gyarapodása szempontjából, közös pont továbbá a terrorizmus elleni harc is” – sorolta Kiszelly Zoltán.

Kiszelly Zoltán politológus szerint Donald Trump amerikai elnök fel szeretné értékelni Magyarországot és Orbán Viktor miniszterelnök politikáját az EP-választások előtt Forrás: AFP/2019 Brendan Smialowski

Kitért arra is, hogy Donald Trump és Orbán Viktor május 13-i találkozóján fegyvervásárlásról is szó lehet, Magyarország ugyanis a legmodernebb megvásárolható fegyverekben érdekelt védelme biztosításáért és a NATO-n belüli nagyobb szerepvállalásáért.