Gulyás Gergely: A kormány feladata, hogy lehetővé tegye a megmaradást és a gyarapodást

GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. április 4. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. április 4-én. a MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A kormány azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy lehetőséget nyisson a megmaradásra és a gyarapodásra - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Budapesten, a Miniszterelnökség támogatásával megépülő Istenhegyi Szent László-plébánia közösségi házának alapkőletételén.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely azt mondta: ezért születnek családbarát intézkedések, és ezért az egyházaknak talán könnyebb ma feladataikat, küldetésüket teljesíteni.

Úgy fogalmazott:

Felhívta a figyelmet arra, hogy az évszázadokon át épített templomok, a kolostorokban sok-sok életen át lemásolt kódexekben megőrzött tudás, a gregoriánnak a liturgiában újraértékelhető dallamai, vagy éppen a jáki templom mögött nem pusztán egy intézmény hatalma, vagy akár az egyház nagysága testesül meg, hanem a keresztény hit ereje.

Az, hogy életünk túlmutat a földi világon, hogy mindannyian testvérei vagyunk egymásnak. Mindebből az is következik, hogy tennünk kell egymásért.

Gulyás Gergely egy korábbi felvételen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Gulyás Gergely azt mondta,

Európa ma bajban van - jelentette ki, hozzátéve, sokan azt mondják, hogy ez a meccs lefutott, Európa megváltozik, ezt el kell fogadni és alkalmazkodni kell hozzá.

Ha nem sikerül ezeket a folyamatokat itt megfordítani, a Közel-Kelet keresztény közösségének sorsa jól mutatja, hogy miközben a világban évről évre nő a keresztények száma,

"kontinensünk belátható történelmi távlatban keresztények nélkül maradhat", és akkor "más hon áll a négy folyam partjára, más szózat és más keblű nép"

- figyelmeztetett a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: mi azonban azok közé tartozunk, akik úgy gondolják, hogy van remény.

A remény forrása mindenekelőtt a hit, a hitből élő közösségek.

Közösségek, amelyekben otthonra lelhetünk, és amelyek az idők jeleit hordozzák az emberek számára.

Kijelentette, hogy tudni kell, hogy ennek az országnak és nemzetnek a megmaradáshoz ilyen közösségekre van szüksége, és közösségeket egyetlen kormány sem építhet.

- mondta Gulyás Gergely.

Az ünnepségen jelen volt Tarlós István főpolgármester és Erdő Péter bíboros is.

Erdő Péter a közmédiának nyilatkozva azt mondta: minden plébánia egy hívő közösség, nem pusztán egy épület és nem pusztán egy templom. Ez a XII. kerületi közösség is régóta tervezi, hogy egy közösségi házat épít, ahol találkozni lehet.