Ujhelyi Istvánnak a bíróság előtt kell felelnie legújabb hazugsága miatt

KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Szilárd; UJHELYI István
Budapest, 2018. október 3. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője (k) az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 3-án. Előtte Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, mellette Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az eddiginél is nagyobb bohócot csinált magából Ujhelyi István. A szocialisták uniós kampányfőnöke olyan kitalált mondatot adott Bayer Zsolt szájába, amelyet a Magyar Nemzet főmunkatársa soha nem mondott, vagy írt le. Ujhelyi ezzel a hamisított idézettel próbálta mentegetni a fideszes szavazókat lepatkányozó párttársát, Bangónét. Ám a szocialisták wellness-szakértője ezúttal hatalmas bakot lőtt, ugyanis Bayer Zsolt a Pesti Srácoknak és az Origónak is elmondta: beperli Ujhelyit és mindazokat, akik ezt a koholmányt terjesztik róla. Portálunknak azt mondta, hogy semmilyen helyreigazítást nem fogad el, hanem azt szeretné, hogy az érintettek az ominózus idézet miatt a bíróság előtt feleljenek.
Vágólapra másolva!

Az MSZP EP-képviselőjelöltje az egyik kereskedelmi tévében Bangóné Borbély Ildikó szerecsenmosdatása közepette a következőket adta elő (az alábbi videón 5:00-tól):

"Bangóné Borbély Ildikó nem akart szavazókat sértegetni, senkit nem akart megbélyegezni. De hogy erre egy hazug kampányt indítson a Fidesz, és mi hetekig csak bámuljunk, és nézzük, hogy hoppá, az egész ország úgy tudja, hogy egyébként mi a Fidesz szavazóit bélyegeztük meg, miközben Bayer Zsolt tavaly azt mondta, hogy az összes állat, aki egyébként nem az a 2,8 millió, aki a Fideszre szavazott, az takarodjon az országból. Ilyesmi mondata volt ugye tavaly Bayer Zsoltnak."

Ujhelyi semmilyen forrást nem jelölt meg, de minden bizonnyal arra a szövegre utalt, amelyet – Bayer Zsolt fényképéhez csatolva – DK-s, szocialista és jobbikos trollok tavaly óta lankadatlanul terjesztenek.

Ezzel a három mondattal, illetve ennek rövidített, Ujhelyi-féle változatával mindösszesen az a gond, hogy Bayer Zsolt ilyet soha nem mondott, soha nem írt. Ezt a PestiSrácok.hu-nak a publicista is megerősítette. Egyúttal fölidézte: a hamisítványt már tavaly elkezdték róla terjeszteni az interneten, a publicista akkor külön blogbejegyzésben cáfolta, hogy tőle származna, ám a rágalmazókat ez nem hatotta meg, azóta is küldözgetik egymásnak a légből kapott szöveget.

Ujhelyi Istvánnak a bíróság előtt kell felelnie. Bayer Zsolt perelte be Forrás: MTI/Kovács Attila

"Hogy primitív koholmányról van szó, az még a fősodratú ellenzéki sajtó nagy része számára is egyértelmű volt – az Indexet és a Népszavát leszámítva. Előbbin egy blogger habosította a fiktív történetet, a Népszava pedig még tavaly májusban – névtelen szerző mögé bújva – adta közre a koholt Bayer-citátumot." Emellett még néhány legalja ballib fake news-gyár is rácuppant az álhírre, mint például a Városi Kurír, a Balra, magyar!, a Propeller vagy a Kolozsvári Szalonna. Ezeken tenyésztik azokat a gyűlölködő DK-s, MSZP-s trollokat, akik aztán a Facebookon egymást túllicitálva terjesztik a legképtelenebb marhaságokat jobboldali, konzervatív politikusokról, közszereplőkről - mondta Bayer.

Bayer Zsolt elmondta: pert indít Ujhelyi István, az Index, a Népszava és mindazon „újságok" ellen, amelyek a hamis idézetet neki tulajdonították.

Bayer Zsolt most nem elégszik meg a helyreigazítással

Bayer Zsolt az üggyel kapcsolatban az Origónak arról beszélt, hogy azért él ebben az ügyben a feljelentéssel, mivel szeretné, hogy a hazugságokat terjesztőknek most a bíróság előtt kelljen előállniuk azzal, hogy milyen bizonyítékaik vannak.

A Magyar Nemzet publicistája elmondta, azt szeretné, ha az érintett személyek és sajtótermékek bocsánatot kérnének tőle, és kiderüljön jogerősen a hazugságról, hogy hazugság.

Bayer egy korábbi példát felhozva elmondta, hogy tavaly egy manipulált videofelvétellel próbáltak olyan mondatokat a szájába adni, amik nem hangzottak el. Akkor az érintett sajtóorgánumok esetében beérte egy helyreigazítással, azonban most nem elég számára, ha csak ez történik. Kijelentette, hogy még egyeztet az ügyvédjével, de szeretné az ügyet büntetőjogi síkon lefolytatni.