Így folytatódik a Lánchíd és környékének felújítása

Lánchíd
Vágólapra másolva!
Megjelent a Széchenyi lánchíd felújítására vonatkozó kormányhatározat, valamint a Clark Ádám tér, a Széchenyi István tér és a József Attila utca átalakításával kapcsolatos határozat. A korábbi tervek alapján, a kőoroszlánok áthelyezésével a gyalogosjárdák, hídfők körüli erkélyek körülbelül 80 centiméterrel szélesebbek lettek volna, ezt azonban a kormány visszavonta - szerepel a Főpolgármesteri Hivatal és a Miniszterelnökség közleményében.
Vágólapra másolva!

A Kormány a 1447/2018. (IX. 18.) határozatában döntött a Széchenyi lánchíd felújítása fővárosi forrásának 7 milliárd forinttal történő forráskiegészítéséről a híd járdáinak kiszélesítése, mint új elemnek figyelembe vételével - közölte a Miniszterelnökség.

A Főmterv Zrt. megbízásából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszéke

mérések alapján vizsgálta, hogy a hídszerkezet hogyan képes elviselni a járdaszélesítésből adódó többletterheket. Tekintettel a vizsgálat eredményeire — mely szerint a járda szélesítése már a láncok jelentős statikai megerősítését is, és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukálna —műszaki, városképi és finanszírozási okokból a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa javaslata alapján a kormány a 1248/2019. (IV.30.) kormányhatározatában visszavonta a Széchenyi lánchíd járdaszélesítésének többlettámogatását.

Ezért a járdák felújítása továbbra is a jelenlegivel azonos módon 2,2 méter szélességben valósul meg.

Lánchíd Forrás: Wilfredo R. Rodriguez H./ Wikipedia

A Miniszterelnökség közölte, folyamatban van a Széchenyi lánchíd, Várhegyi alagút és Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró felújításának közbeszerzési eljárása. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a Lánchíd felújításával összhangban megvizsgálta a hídhoz kapcsolódó közterületek — a Clark Ádám tér és a Széchenyi tér, Petőfi Sándor utca — rekonstrukciójának és fejlesztésének a Széchenyi lánchíd felújításával egyidejű lehetőségét is.

A Lánchíd járdaszélesítéséről szóló 1248/2019. (IV.30) Korm.határozatban szereplő

egymilliárd forintot a szélesítés visszavonásával egyidejűleg a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján.

Ennek keretében a Pest-Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosó kialakítására is sor kerül - zárul a nyilatkozat.