Nem tudunk milliós vagy százmilliós tömegeket befogadni

Vágólapra másolva!
Egész egyszerűen botrányos az unió költségvetése, ezt mondta Andrej Babis cseh miniszterelnök a  V4NA nemzetközi hírügynökségnek adott exkluzív interjúban. Azt is hozzátette, az OLAF egészen biztosan nem egy független európai hivatal. Az unió bevándorláspolitikáját is élesen bírálta a cseh miniszterelnök. Azt mondta, nem tudjuk migránsok százmillióit befogadni. Babis szerint fontos döntések állnak az unió előtt, de ezeket csak erős nemzetállamok szövetségében tudják megvalósítani.  V4NA nemzetközi hírügynökség exkluzív interjújából a hétvégén újabb részleteket közlünk.
Vágólapra másolva!

Hogyan látja a V4-et? Mennyire tud erős lenni? Lát-e kísérletet arra, hogy ezt az egységet bomlasszák? A 7 éves költségvetés szemszögéből nézve, egységesen tudnak-e fellépni a V4 államok, vagy megpróbálják egymás ellen kijátszani őket? Elképzelhető, hogy majd a költségvetési források megvonásával próbálnak éket verni az államok közé?

A költségvetés egyszerűen botrányos, hiszen olyan, mintha egy cégben a menedzsment 23 százalékkal megemelné a saját költségeit, miközben az előrejelzések szerint 15 százalékkal csökkenni fog az EU lakossága, és ez elfogadhatatlan. Több tagország is így vélekedik, hiszen nekünk szükségünk van a hagyományos költségvetési tételekre: a kohézióra a beruházásokra. Nekünk nem több úgynevezett puha programra van szükségünk, és nem olyan szociális politikára, mint mondjuk Franciaországban. Erről mi magunk szeretnénk dönteni, és nem úgy, hogy Brüsszel előírja számunkra a 22 százalékos szociális alapot, amikor még nem épült ki az autópálya-hálózat, nincs gyorsvasút, kevés az óvodai és az iskolai férőhely.

Forrás: V4NA

Mi jobban tudjuk, mire van szükségünk. Több tagállam gondolkodik hasonlóan. Csökken a mezőgazdaságra és a kohézióra fordított összeg, és vannak olyan költségvetési tételek, amelyek szerintem feleslegesek. NATO-tagok vagyunk, ott is vállaltuk, hogy megemeljük a védelemre fordított összeget a GDP 2 százalékára. Szóval előkerült egy költségvetési javaslat, amiről senki nem tudja, miért pont olyan, amilyen. Nemcsak mi, de például Sebastian Kurz és más kormányfők is kritizálták a javaslatot. Itt a pénzek elosztásáról van szó, kompromisszumokat kell kötnünk, de úgy nem fog menni, hogy kényszerítenek minket, hogy olyan dolgokra költsünk, amire nálunk nincs szükség, máshová pedig nem jut.

Az unióban, mint valami csodafegyverre tekintenek az OLAF-ra. Önök, a csehek, mit gondolnak az OLAF-ról, szükséges egy ilyen európai szervezet működése?

Számomra az OLAF biztosan nem egy független európai hivatal, hiszen a vezetőjét politikusok nevezik ki. A múltban számos botrány, kétes ügy merült fel az OLAF körül: az EIB-ügy, a Dalli-ügy, most az OLAF kötelékében van egy fanatikus EP-képviselőnő is, Graessle asszony, aki azelőtt egyfolytában dicsért, a személyes találkozásunkkor gratulált a választási sikerhez, és azt hangoztatta, milyen jó, hogy elkezdtem politizálni, és hogy Csehországnak olyan vezetőre van szüksége, mint én. Ma ugyanő nagyon keményen kampányol ellenem.