Pintér Sándor: Magyarország és Olaszország érdekei azonosak

SALVINI, Matteo; PINTÉR Sándor
Budapest, 2019. május 2. Pintér Sándor belügyminiszter (j) és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozatot tesz hivatalos megbeszélésüket követően Budapesten, a Belügyminisztériumban 2019. május 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Magyarország és Olaszország elképzelése azonos az európai határok védelméről; arról, miként kell megakadályozni, hogy embertömegek, terroristák és más nemkívánatos személyek az Európai Unió (EU) területére jussanak - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, amit Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel folytatott. A közös kiállásra hivatalos megbeszélésüket követően került sor. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor és Matteo Salvini tavaly augusztusi milánói találkozóján egy bevándorlásellenes szövetség alapjait fektették le. Legfontosabb célkitűzésükként egy teljesen más szellemi alapokon álló Európa kialakítását határozták meg. Ennek jegyében Pintér Sándor magyar belügyminiszter hívta meg olasz politikustársát Budapestre, aki a magyar kormányfő és a belügyminiszter társaságában Röszkére is ellátogatott a kerítéshez.

Pintér Sándor megköszönte azt az erőfeszítést, amelyet Olaszország tesz azért, hogy a hívatlan vendégek elkerüljék az unió külső határait. Gratulált az olaszok teljesítményéhez, akik megakadályozták, hogy tengeri úton nemkívánatos emberek érkezzenek az EU-ba.

- vélekedett Pintér.

Budapest, 2019. május 2. Pintér Sándor belügyminiszter és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozatot tesz hivatalos megbeszélésüket követően Budapesten, a Belügyminisztériumban 2019. május 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A belügyminiszter kijelentette, hogy

a hívatlanul érkezőket nem szétosztani kell, hanem meg kell őket akadályozni abban, hogy elérjék az uniót.

Azt mondta: tudják, hogy segítséget kell nyújtaniuk harmadik országoknak abban, hogy megszűrjék azokat, akik az EU irányába jönnek. Ezért tettek a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) nagy erőfeszítéseket Líbiában, valamint a Nyugat-Balkánon, ahol támogatják a szomszédos államok határőrizetét - fűzte hozzá.

Pintér Sándor azt hangoztatta, hogy tovább fogják folytatni az együttműködésüket, amely remélhetőleg eredményes lesz:

Matteo Salvini azt mondta, érdekes látogatást tettek a röszkei határátkelőnél.

Elismerését fejezte ki a magyar kormánynak azért, amiért gyorsan és hatékonyan őrizet alá vett csaknem hatszáz kilométernyi határszakaszt,

és így sikerült megállítania a migránscsempészetet.

Megerősítette, hogy a magyar és az olasz kormány álláspontja teljesen azonos az ügyben: arra számítanak, hogy

az új Európa május 27-étől védeni fogja a külső határait mind szárazföldön, mind tengeren.

Az olasz miniszter is úgy vélekedett:

Álláspontjuk a bevándorlók hazaszállításának kérdésében is azonos: közös harc az új Európában azért, hogy felülvizsgálják az összes kereskedelmi, pénzügyi megállapodást azon unión kívüli országokkal, amelyek nem segítik elő a lakosságuk hazaszállítását - fejtette ki álláspontját Salvini.

Az olasz belügyminiszter megköszönte a magyar kormány Líbiában nyújtott gazdasági támogatását.

Ha több európai ország állna hozzá ennyire komolyan az emberkereskedelem megelőzéséhez, akkor sokkal kevesebb bűncselekmény, probléma érintené a kontinenst - jelentette ki Matteo Salvini.