Csak gyámja lehet saját fiának a fiatal apa

Vágólapra másolva!
Lassan két éve minden napja eredménytelen ügyintézéssel telik egy 21 éves fiatal apának. Mivel fiának nincsenek iratai, hivatalosan nem is létezik. Román anyja Magyarországon hagyta, az apa pedig hiába kutat a papírjai után.
Vágólapra másolva!

Júniusban lesz kétéves, de semmilyen irata nincs. Papíron nem létezik a kisfiam! Krisztián a ceglédi kórházban született, román anyukája nem sokkal azután visszatért a hazájába. A picink születési anyakönyvi kivonatába azt írták: ismeretlen állampolgárságú, ezen pedig azóta sem tudok változtatni. A gyereknek nincs tajkártyája, semmije"

- mondta el a 21 éves B. Géza a Blikknek.

A férfi semmilyen támogatásra nem jogosult, ezért megállás nélkül dolgozik, hogy gondoskodni tudjon Krisztiánról, aki - mivel papírjai nincsenek - állami bölcsődébe sem járhat. Emiatt a férfi magánbölcsődére gyűjt, addig pedig bébiszittert keresett fia mellé.

- folytatta a fiatal apa.

Közben kiderült, a papír, amit kínkeservesen megszerzett, nem számít elegendő bizonyítéknak arra, hogy igenis létezik a gyereke.

- mondta Géza.

Azóta is azt várja, hogy végre megkapja a gyereke összes papírját, hogy majdnem két év után elérhesse, hogy ne csak gyámja, hanem hivatalosan is apja lehessen Krisztiánnak.

A gyámhivatal szerint ugyanis a szülőség és a gyámság egymást kizáró tényezők,

gyámja akkkor lehet egy gyereknek, ha szülei nem élnek vagy lemondtak róla.