A balatoni vitorlázás még sose volt ilyen egyszerű és biztonságos

Magyar Vitorlás Szövetség
Vágólapra másolva!
Az idei év elején indult Vitorlázz Itthon turisztikai portál legfőbb célkitűzése, hogy az aktív kikapcsolódás jegyében a vitorlázás sportágát mutatassa be, népszerűsítse. Segítségével könnyen tervezhetők hosszabb utak, de szükség esetén segít eligazodni az út során igénybe vehető szolgáltatásokkal kapcsolatban is. A közelgő szezon kapcsán kérdeztük a Magyar Vitorlás Szövetség elnökét – aki maga is a túravitorlázás szerelmese – arról, hogy kiket is szólít meg a turisztikai portál.
Vágólapra másolva!

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke nagy túrázó hírében áll, fiatalkorának jelentős részét a vízen töltötte, éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy

létrejött egy olyan portál, mely a túrázókat látja el információkkal, legyen szó a kikötőkről, szolgáltatókról vagy parti eseményekről.

„Valóban, én a túravitorlázást nagyon kedvelem kisgyermekkorom óta, minden évben körbejártam a Balatont egyszer vagy kétszer. Örök problémát jelentett ugyanakkor, hol is töltsem az éjszakát, hiszen az ember ki volt szolgáltatva a meteorológia veszélyeinek” – mutat rá a sokakat érintő problémára.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke maga is a túravitorlázás szerelmese Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

„A mi elképzelésünk az volt, hogy – ahogy a biciklisek is – minél többen járjuk körül a Balatont a víz felől, de álljunk meg néha, a különféle turisztikai látványosságokat látogassuk meg!”

„Volt egy szlogenünk, hogy csalogassuk be a partról a vízre az embereket, illetve a hajókról csalogassuk ki, hiszen annyi szép helye van a Balatonnak, élvezzük ki a lehetőséget!” – mutat rá Kollár Lajos.

A balatoni vitorlázás mindig új élményeket tartogat Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

A Vitorlázz Itthon turisztikai portál tehát nem egy újabb balatoni hírportál, hanem a már meglévő, jól definiált vendég/látogatói kört kívánja ellátni információkkal, amelynek legfőbb célkitűzése az aktív kikapcsolódás keretében a vitorlázás sportágának bemutatása, népszerűsítése. Az itt bemutatott túraútvonalak közeli látnivalókhoz kapcsolódnak, vagy helyi, kulturális eseményeket kötnek össze, tematikus programokhoz kötődnek.

„A vitorlásázás biztonsága miatt óriási lehetőség, hogy egy telefonos applikáció segítségével pontosan meg lehet tervezni az utunkat, tudjuk, hogy hol, mi vár ránk, hol éjszakázhatunk, miként vetetjük igénybe azokat a szolgáltatásokat, amikre szükségünk van, emellett kulturális, kulináris, vagy egyéb turisztikai látványosságok ajánlását is el lehet érni”

– foglalja össze a legtöbb túrázót érintő előnyöket a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke.

Vitorlázz Itthon – az élmény szabadsága kedvezménykártya

A Vitorlázz Itthon – A Felfedezés Élménye turisztikai portál biztosít felületet az innovatív kedvezmény-kártyarendszernek, melynek keretében több száz kulturális, gasztronómiai, vagy éppen a vitorlázással foglalkozó szolgáltató (charter cég, hajóépítő mester, vitorlás iskola), illetve szálláshely jelenik meg, mint kártyaelfogadó partner. Ezen felül a partnerek megjelennek az eddigi legteljesebb balatoni szolgáltatói listában címmel, saját leírással, nyitva tartással, és egyéb általuk fontosnak tartott információval. A rendszer célja segíteni a helyi kis és közepes vállalkozásokat, valamint a látogatóknak kedvezményt biztosítani olyan helyi szolgáltatások igénybevételekor, mint a szálláshelyek, éttermi/vendéglátó szolgáltatók, helyi attrakciók, nevezetességek, aktív kikapcsolódást biztosító szolgáltatások látogatása, vitorlás hajók bérlése, kedvezményes kikötőhasználat, nyári vitorlás táborok, vagy a vitorlásoktatás

„A Balaton elég nagy tó ahhoz, hogy mindig találjunk valami újdonságot, szépséget, hiszen van mit felfedezni Közép-Európa legnagyobb, és meggyőződésem szerint legszebb taván” – mutat rá Kollár Lajos.

„Ha valaki ezt az életformát megszokja, megszereti, túrázóként vagy versenyzőként végig fogja kísérni az életét.”

A Kékszalag verseny minden évben kiemelkedően látványos és izgalmas élménnyel kecsegtet Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

A portálon egy-egy túrához való minden lényeges információ rendelkezésre áll, egyebek mellett egyes kikötők nautikai tulajdonságai vagy az aktuális meteorológiai előrejelzés.

A 2019-es balatoni (verseny) szezon hivatalosan május 11-én kezdődik, ezen a napon délben rajtol a Balatoni Évadnyitó BEFLEX Nagydíj.

A Vitorlázz Itthon turisztikai portál küldetésének tekinti, hogy a Balaton partján rendezett helyi, gasztronómiai, kulturális, hagyományőrző vagy éppen vitorlázáson felüli sportrendezvényeket bemutassa, népszerűsítse, elősegítve, hogy a vitorlázótársadalom megismerje, látogassa ezeket az eseményeket, helyi turisztikai attrakciókat.

Mindezen felül lehetőség nyílik arra is, hogy a „balatoni attrakciók” más vitorlás desztinációkban sportolók számára is megismerhetővé váljanak. A gasztronómiai, kulturális vagy sportrendezvények, fesztiválok, hagyományőrző napok a programnaptár felületen is megjelennek.

Kollár Lajos és hajója, a Tabu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

Kollár Lajos az idei szezonnal kapcsolatban elmondta: „Készülünk nagyon, a hajóm már három hete vízen van, készítjük fel a szezonra, várjuk az ominózus időpontot, amikor végre vízre szállhatunk.”