Folytatódik az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése

Eger, 2019. április 26. Az egri vár 2019. április 25-én. A várat felújítják a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, másfélmillió eurós uniós támogatással, amelyhez a magyar kormány 460 millió forintot tesz hozzá. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében újabb csaknem kétmilliárd forintból folytatódik az egri vár és erődrendszer turisztikai célú fejlesztése - jelentette be Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a beruházás pénteki programbemutatón és alapkőletételi ünnepségén, Egerben.
Vágólapra másolva!

Tuzson Bence közölte: a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék - 20 kastély és 19 vár - újul meg. Ezek új funkciókkal is gazdagodnak annak érdekében, hogy adottságaikhoz igazodó módon megfeleljenek a mai turisztikai igényeknek. "Az egri vár nem csupán egy műemlék, hanem egy nemzeti szimbólum, mely azt üzeni az utókornak: ha van akarat és elhatározás, akkor meg lehet védeni egy országot, annak kultúráját és jövő nemzedékeit" - fogalmazott az államtitkár.

Dr. Tuzson Bence, közszolgálatért felelős államtitkár , Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott, Töklincz Piroska, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Habis László Eger megyei jogú város polgármestere Forrás: Origo

E falaknak lelke, közösségteremtő ereje van, ezért kiemelt jelentőségű feladat az épületegyüttes felújítása és turisztikai célú fejlesztése, mely több lépcsőben, Magyarországon egyedülálló módon összesen mintegy 9 milliárd forintból valósul meg - tette hozzá. Ezen is túlmutató terv a vár hajdani székesegyházának újjáépítése - mondta Tuzson Bence, aki szerint a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram egyik legfontosabb célja a múlt kulturális jelentéstartalmát megfogalmazni a jelenkor embere és a jövő generációi számára.

A legnépszerűbb vár

Virág Zsolt miniszteri biztos arról beszélt: évente 400 ezer feletti látogatójával az egri Magyarország legnépszerűbb vára, ez is indokolja a magas támogatási összeget a kastély és várprogram összességében mintegy 59,5 milliárd forintos költségvetéséből. Jelezte:

a megvalósuló fejlesztések mindegyike gazdaságélénkítő célokat is szolgál, lehetővé teszi, hogy az érintett várak működtetése legalább nullszaldós, de lehetőleg nyereséges legyen.

Az egri projekt részleteire kitérve elmondta: a most bemutatott és várhatóan másfél évig tartó beruházás keretében számos egyéb rekonstrukció mellett a 16. századi állapotot idéző módon helyreállítják a Varkoch-kapubástyát, ehhez kapcsolódóan pedig a korabeli szerkezetű, működőképes felvonóhidat. Emellett a fejlesztés meghatározó eleme a délnyugati ágyúdombban épülő látogatóközpont és az a vár, illetve a környék történelmét megelevenítő film, amelyet az itt kialakított modern vetítőteremben láthat majd a nagyközönség - tájékoztatott.

Lövés a szakállas puskával Forrás: Origo

Virág elmondta, a változatos, helyi adottságokra támaszkodó, a mindennapokban is használható termékekkel felszerelt ajándékbolt egyre fontosabb részévé válik a látogatóközpontoknak. Itt nyílik lehetőség a helyben termelt, a környékbeli termelőktől származó minősített termékek befogadására és értékesítésére is,

így valósítható meg az a gazdasági modell, amely a kastélyok hosszú távú, önfenntartó működését szolgálja.

Külön figyelmet szentel a program a kastélyparkok újszerű hasznosítási lehetőségeinek: érdekes programkínálattal és jó infrastrukturális háttérrel felszerelve a helyszínen tartózkodás ideje többszörösére nyújtható egyfajta „történelmi szabadidőközpontként; működtetve. Ide sorolhatók a népszerű magánrendezvények, esküvői fotózások, csapatépítő tréningek, konferenciák.

A haza védelme a cél

Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott kijelentette: az egri vár a magyar szabadságszeretet, nemzeti függetlenség, a világra szóló magyar diadal jelképe. Felidézve az épületegyüttes történelmét úgy vélte:

a falak és velük együtt a város, az ország egykori védelmezőihez hasonlóan ma sem tűzhetünk ki más célt, mint a haza védelmét,

amikor egy "modernkori népvándorlás keretében, idegen kultúrából érkező népek döngetik kapuinkat." Megjegyezte: május 26-án, az európai parlamenti választások napján arról döntünk: megvédjük-e az országot és keresztény kultúránkat.

Habis László, a város polgármestere rámutatott: 2010 óta folyamatos Eger idegenforgalmának minőségi és mennyiségi növekedése és ebben nagy szerepe van a várnak. Szólt arról is, hogy tavaly 665 ezer vendégéjszakával a 23 megyei jogú város közül Eger volt a leglátogatottabb. E mutatóban a növekedés 2013 óta 65 százalékos - fűzte hozzá. Emlékeztetett: a nemrégiben itt lezárult 2,1 milliárd forintos beruházás megalapozta a vár nagyívű fejlesztés-sorozatának folytatását. A városképi szempontból is meghatározó projektek Eger történelmének fénykorát jelentik - húzta alá.