Szívszorító: együtt halt meg két jó barát az újszegedi temetőben

2019.04.25. 12:07

Kedden találták meg annak a két férfinak a holttestét, akik az újszegedi temetőben dolgoztak, mint gondnokok. Munka közben ölte meg őket a csendes gyilkos: a nyílt égésű kazánból kiszivárgó szén-monoxid. Percek alatt végzett velük a mérgező gáz.

Nemcsak jó barátok voltak, de évek óta együtt is dolgoztak. Egyikük, egy hatvanas éveiben járó férfi régóta volt az újszegedi Szőregi úti temető gondnoka, és egy szerzetesi közösségben élt.
A munkája közben, a számítógép előtt érte a halál. Jelzőkészülék sajnos nem volt felszerelve, pedig azzal elkerülhető lett volna a tragédia. Csodálom, hogy a beszerelésük még nem kötelező– mondta el a helyi plébános, Thorday Attila a Borsnak.

Későn érkezett a segítség

A két férfi holttestére három ember talált, akik ügyet intézni mentek a temető irodájának használt szolgálati lakásba.

Mire a mentők a helyszínre értek, már csak a két férfi halálát tudták megállapítani. A megtalálókat kórházba vitték megfigyelésre, azóta már hazamehettek. 

A másik áldozat, egy 55 éves férfi Tiszaszigeten lakott az élettársával, négy felnőtt gyereke és hat unokája volt.

Imádta a gyerekeket. A legkisebb unokája nemrég született, sajnos őt még nem is láthatta. Most pedig egy másik unokája ballagására készült. A családi rendezvényeken mindig bográcsozott, ő főzött, de ebből már kimarad.

Órákkal a tragédia után értesítettek a rendőrök, szinte a fél falu hamarabb tudta meg a szomorú hírt– mondta el a férfi egyik lánya, aki hozzátette, hogy az apját Újszentivánon temetik el. 

Elkerülhető lett volna a tragédia

A Délmagyarország azt írja, hogy 2019-ben összesen 261-szer riasztották a katasztrófavédőket szén-monoxid-szivárgás miatt. 191-en kaptak mérgezést, nyolcan bele is haltak. 

Hogy a tragédiát elkerüljük, a nyílt lánggal égő vízmelegítők, kazánok, cirkók, bojlerek esetében nagyon fontos a folyamatos levegő-utánpótlás.

Nem elég csupán az ajtót vagy az ablakot kinyitni, hanem szakemberrel be kell szereltetni egy résszellőzőt is, amelyet nem szabad letakarni, és évente kell ellenőriztetni.