Folytatódik az ellenzéki káosz Budapesten: önállóan indulnak a Liberálisok

Vágólapra másolva!
Úgy néz ki, hogy Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje is önállóan indul az őszi önkormányzati választáson, mivel Karácsony és Puzsér arra sem volt képes, hogy meghívja az előválasztásról szóló keddi egyeztetésre – mondta Szabadai Viktor az Origónak. A Liberálisok budapesti választmányának az elnöke közölte, hogy nem fognak olyan ellenzéki politikusokat támogatni, akik mögé a Jobbik is felsorakozik. Ezeken a helyeken önállóan indulnak majd – tette hozzá. Fokozódik a budapesti ellenzéki káosz.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely és Puzsér Róbert kedden egyeztetett a budapesti előválasztás esetleges folytatásáról, de erre a megbeszélésre Sermer Ádámot, a Liberálisok főpolgármester-jelöltjét nem hívták meg – minderről Szabadai Viktor beszélt az Origónak. A Liberálisok budapesti választmányának az elnöke közölte, hogy mindez azt jelenti, hogy a felek minden bizonnyal nem számítanak Sermer Ádámra, ezért nem tud mást tenni, mint hogy elindul az őszi választáson a fővárosban.

Szabadi Viktor arról is beszélt, hogy

amennyiben a Jobbik részese lesz bármilyen baloldali szövetségnek a fővárosban, vagy éppen vidéken, akkor ott a Liberálisok önállóan fognak indulni.

Antiszemita botrányok a Jobbikban

Nem véletlen, hogy a Liberálisok nem akarnak a Jobbikkal közösködni, mivel a párt tele van antiszemita botrányokkal. Legutóbb Balczó Zoltán, a párt EP-képviselője azt kezdte el bizonygatni, hogy mennyire antiszemita, miután egyik képviselőtársa ezt megkérdőjelezte. Balczó a Jobbik egyik legfontosabb politikusa, tíz éve képviselő Brüsszelben, és feltehetően marad is, mert pártjának az uniós választási listáján a második helyen szerepel.

Korábban pedig egy olyan hanganyag jutott a birtokunkba, amelyen a jobbikos képviselők egymást túllicitálva tettek antiszemita megjegyzéseket: kiderült, hogy a Jobbik annyira antiszemita párt, hogy két szakértője volt ekkor: az egyik külügyi, a másik „zsidószakértő”.

Sermer Ádámot nem hívták meg Puzsér és Karácsony egyeztetésére, így nem marad számára más út, mint önállóan elindulni Budapesten Forrás: Sermer Ádám/Facebook

Szabadai Viktor ringbe száll az V. kerületben

A választmányi elnök elmondta, hogy Budapesten a XV. kerületben biztosan nem fognak önállóan indulni, mivel ott Németh Angéla polgármester a támogatásáról biztosította a testületben jelen lévő liberális párti képviselőket, hogy a választáson nem indítanak ellenük jelölteket.

Ezzel szemben szinte biztosra lehet venni, hogy az V. kerületben Szabadai Viktor önálló polgármesterjelöltként indul.

Ennek oka, hogy egy tavalyi időközi választáson a szocialisták egy olyan jelölt támogatását kérték a Liberálisoktól, akit még soha nem láttak a kerületben, míg most Tüttő Katát támogatják, aki egyébként a XII. kerületben képviselő.

Persze, lehet arról beszélni, hogy szükséges az együttműködés az ellenzéki pártok között, de ehhez az kellene, hogy végre valami víziót is bemutassanak a szereplők Budapest jövőjét illetően. Ezzel szemben csak az esetleges posztok elosztásáról lehet olvasni, ami teljes mértékben hidegen hagyja a választókat – mondta Szabadai. Közölte, hogy ők csak olyan együttműködésben hajlandóak részt venni, ami először bemutatja, hogyan képzelik el Budapest jövőjét, és csak utána beszélnek arról, hogy pontosan hol és ki indul.

Puzsér mindenképpen el fog indulni

Mint arról korábban beszámoltunk, miután az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, valamint a Momentum – a Jobbik, az LMP és Puzsér Róbert megkérdezése nélkül – április 6-án kiállt azzal, hogy megvannak a közös ellenzéki polgármesterjelöltek Budapesten, a humorista jelezte, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat, és kiszáll az előválasztásból. Puzsér az Origónak megerősítette a sajtóértesülést, miszerint a „régi baloldal” trükközése miatt valóban felállt a tárgyalóasztaltól. Ugyanakkor azt is elmondta,

akárhogyan is lesz, mindenképpen el fog indulni a főpolgármesteri székért.

Úgy látszik, komolyan gondolta, amit mondott.