Notre-Dame-tűz: nincsenek véletlenek

2019.04.23. 16:47

A Notre-Dame-tűz az utolsó figyelmeztetés volt. Jel arra, hogy nem mehet így tovább. Az európai embernek változtatni kell, különben bűnhődni fog a bűneiért, ahogy azt Dosztojevszkij is megírta – hangzott el a Hír TV Sajtóklub című műsorában. Szentesi Zöldi László, a Magyar Demokrata főmunkatársa szerint nincsenek véletlenek, és amikor a húsvéti nagyhét kezdetén leég a keresztény világ egyik jelképe, akkor nem lehet „csak” az anyagi és művészettörténeti károkról beszélni,
mert a tragédia mögött sokkal mélyebb, lelki okok húzódnak.

Sokkal több szó esett a tragédiát elemző cikkekben fagerendákról és művészettörténeti szempontokról, mint a lényegről, amelyet Semjén Zsolt is körülírt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Azt a kérdést kell feltenni, hogy tetteinknek, gondolatainknak van-e bármiféle következménye az életben, vagy nincs. A primitív magyarázat, amelyet a hazai baloldali sajtó egyöntetűen vall, az, hogy „van egy tűz, ami kiüt egy templomban, leég a tetőszerkezet, aztán majd felépítjük, és minden megy tovább”. De az élet ismeretében, az élet tanulságainak összegzésekor a bölcs válasz az, hogy semmi nem történik a világon véletlenül – mondta Szentesi Zöldi László.

Tűz emészti a párizsi Notre-Dame székesegyházat 2019. április 15-énForrás: MTI/AP/Michel Euler

Kifejtette, ha a nagyhét első napján Franciaországban Európa szimbóluma, a Notre-Dame félig-meddig megsemmisül, vagy jóvátehetetlen károkat szenved, akkor az az európai ember rossz gondolatainak, rossz cselekedeteinek a visszahatása. Ha húsvét idején nem valljuk meg a bűneinket, és nem hiszünk abban, hogy Európa ki tud kecmeregni abból a lelki válságból, amelyre isteni jelként most pecsétet kaptunk, akkor el fogunk veszni – tette hozzá.

A teljes műsort itt tekinthetik meg.