V4NA: Feljelentik Sargentiniéket a lopott videók miatt

Vágólapra másolva!
A V4NA számolt be elsőként arról, hogy a GroenLinks holland baloldali párt kampányvideójában több, a magyar Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) archívumában lévő videót használtak fel, amelyre a készítők nem kértek engedélyt, ezzel a Büntető Törvénykönyvbe ütköző jogsértést követtek el. Az MTVA bejelentette, hogy megteszi a szükséges jogi lépéseket, és feljelentést tesz, írja a V4NA Nemzetközi Hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A GroenLinks, vagyis a Baloldali Zöldek Judith Sargentiniről közelmúltban megjelent videója hemzseg a jogsértésektől, derítette ki elsőként a V4NA. A magyar büntető törvénykönyv szerint a film készítői olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatóak, amely miatt akár három évig terjedő szabadságvesztés is járhat.

Az MTVA közleményét változtatás nélkül közöljük:

A GroenLinks holland baloldali párt a közelmúltban kampányvideót tett közzé Judith Sargentiniről "The Sargentini Report: A European struggle for democracy in Hungary" címmel. A videóban ismeretlen személyek forrás feltüntetése, írásbeli szerződés alapján adott felhasználási engedély, valamint felhasználási díj megfizetése nélkül használták fel az MTVA archívumába tartozó szerzői jog által védett videóanyagot. A videó készítői még a csatornák logóit is kitakarták, így a szándékosság vitathatatlan.
A vonatkozó magyar és európai jogszabályok alapján a más által készített műsorszámok, felvételek szerzői jogi védelem alatt állnak és felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonossal kötött felhasználási szerződéssel és a szerző nevének forrásként való megjelölésével lehetséges.
Az MTVA honlapján közzétett felhasználási feltételek kifejezetten tiltják írásbeli felhasználási engedély nélkül az MTVA és jogelődjei által készített videóanyagok felhasználását. Amennyiben bárki a szabad felhasználást meghaladóan kívánja felhasználni a szerzői jogi tartalmat, úgy a jogtulajdonos tartalomértékesítőjével kell szerződnie.
A forrásjelölésüktől szándékosan megfosztott felvételek engedély nélküli felhasználásával ismeretlen személyek az MTVA részére tényleges vagyoni hátrányt okoztak. Ezért az MTVA megteszi a szükséges jogi lépéseket.