Kazahsztánba és Kínába utazik húsvét után Orbán Viktor

HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
Sanghaj, 2018. november 5. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja Orbán Viktor magyar kormányfőt Sanghajban 2018. november 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár arról tájékoztatta szombaton az MTI-t, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke kedden Kazahsztánba utazik, ahol hivatalos látogatást tesz. Április 25-28. között pedig Pekingben tárgyal majd Kína vezetőivel, és részt vesz a második Egy övezet, egy út fórumon. A kínai miniszterelnökkel kétoldalú egyezményeket is aláírnak majd.  
Vágólapra másolva!

A magyar miniszterelnök a kazah fővárosban, Nurszultanban megbeszélést folytat Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel és Askar Mamin miniszterelnökkel, valamint a tervek szerint találkozik Nurszultan Nazarbajevvel, Kazahsztán első elnökével is.

Orbán Viktor csütörtökön Pekingben Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel tárgyal, majd kétoldalú egyezményeket írnak alá. A magyar kormányfőt Hszi Csin-ping kínai elnök is fogadja.

Pénteken kezdődik Pekingben a második Egy övezet, egy út fórum, amelyre 37 kormány-, illetve államfő, valamint más vezető jelezte részvételét.

Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozója Sanghajban még 2018. november 5-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Kína külügyminisztere korábban elmondta: az eseményen olyan témák kerülnek a figyelem középpontjába, mint

  • az összeköttetések fejlesztése,
  • a növekedés új forrásainak feltárása,
  • újabb együttműködési formák kialakítása
  • és a fenntartható fejlődés.

A pekingi fórum a 2013-ban meghirdetett, világméretű gazdasági-infrastrukturális Egy övezet, egy út kezdeményezéshez kapcsolódó legmagasabb szintű nemzetközi esemény, egyúttal Kína idei legfontosabb rendezvénye.