Kormányinfó: Határvédelemre kellene fordítani a bevándorlók támogatására szánt pénzt

Hercegszántói határkerítés.
Hercegszántói határkerítés.
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniónak minden olyan forrást, amelyet a bevándorlókra költ, inkább a külső határok védelmére kellene fordítania – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely hozzátette: elfogadhatatlan az a gyakorlat, hogy míg az unió a migráció számtalan formáját támogatja, az integrációhoz anyagi segítséget nyújt, addig a külső határok védelmét Magyarország esetében nem támogatta.

– mondta a miniszter.

Határkerítés Hercegszántónál Forrás: police.hu

Hozátette: olyan Európai Parlamentet és Európai Bizottságot kell választani, amely nem támogatja a bevándorlást, hanem szembeszáll vele. Magyarország elutasítja a bevándorlást és elvárja, hogy az EU ne támogassa, hanem tegyen meg mindent az illegális bevándorlás ellen - mondta Gulyás, majd megjegyezte:

a bevándorlást támogató NGO-k támogatása az illegális bevándorlás segítése.

A migránskártyák rendszerével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta: egy terrorcselekményekkel gyanúsított, migránskártyával rendelkező szír férfit tartóztattak le Budapesten, ezért Frans Timmermans bizottsági alelnöknek is érdemes lenne átgondolni, jó úton jár-e az EU, amikor erre ad pénzt.

Háromezer elektromos buszt vesznek

A kormány háromezer elektromos busz beszerzését támogatja, illetve finanszírozza ebben a ciklusban – mondta még a miniszter a kormány szerdai ülésének döntéseit ismertetve. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előterjesztésére tárgyaltak a buszstratégiáról, amelynek célja, hogy

a hazai gyártásból a lehető legtöbb buszt lehessen biztosítani, valamint hogy a tömegközlekedést sikerüljön átállítani elektromos buszokra.

Ez emissziós célokat is szolgál, és ez teszi lehetővé, hogy mérséklődjön a környezetszennyezés a nagyvárosokban – tette hozzá Gulyás, megjegyezve, hogy az elektromos buszok drágábbak ugyan most, de reményeik szerint a hazai gyártás felgyorsulásával az árak is mérséklődni fognak.

Az a cél, hogy három év múlva Magyarország eljusson oda, hogy azt követően forgalomba állítani csak elektromos buszokat lehessen a helyi közlekedésben. Jelenleg egy csuklós elektromos busz ára 120-130 millió forint, egy szóló elektromos busz 80 millió forint - közölte.
Hozzátette: az üzemeltetéshez a töltőállomásokat is ki kell építeni és a kormány hosszabb távon abban bízik, hogy a paksi blokk felépülésével az áramszolgáltatás is olcsóbb lehet. Szerinte az elektromos buszok üzembe állításával megoldódhat az a probléma, hogy a városi közlekedési vállalatok veszteségesen működnek.

Példátlan hazaárulás

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint 2007-ben az orosz titkosszolgálatok emberei végeztek hazugságvizsgálatot a magyar nemzetbiztonság munkatársai körében, Gulyás Gergely elmondta: a nyilvánosságra került dokumentumok egyértelműen alátámasztják, hogy

Az, hogy egy nem szövetséges állam titkosszolgálati munkatársait becsempészték a magyar nemzetbiztonsági hivatalhoz, felelőtlenség és árulás - fogalmazott. Kovács Béla orosz kémbotrányát nevesítve hozzáfűzte: nem csoda, hogy a DK és a Jobbik az orosz érdekek kiszolgálásában egymásra talált.

Ferihegyi ultimátum

Gulyás Gergely rról is beszélt, hogy találkoztak a ferihegyi repülőtér tulajdonosával, és közölték, hogy december 31. után nem állhat fenn a jelenlegi állapot, hogy konténerekben kell várakozniuk az utasoknak. Hozzátette: Fürjes Balázs államtitkár vezetésével 77 pontból álló követeléseket fogalmaztak meg és egyértelművé tették, hogy "nagyon nehéz lesz a reptér tulajdonosainak haszonra szert tenni, hogy ha ilyen színvonalon nyújtanak szolgáltatást".

- mondta.
Gulyás beszélt arról is, hogy régóta kérik a Wizzairt, hogy lehessen naponta Székelyföldre repülni, és ha ehhez az államnak segítséget kell nyújtania, akkor nyitottak a tárgyalásokra.

Minimalizált bérelt műszerek

A kormány célja az, hogy az egészségügyben a bérelt magánberendezések, műszerek számát minimálisra csökkentse vagy megszüntesse biztosítva hozzá az állami forrásokat - számolt be a kormány döntéséről a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte, az egészségügyben a ppp-hez hasonló konstrukciók megszüntetése a cél, ezzel függ össze, hogy a miskolci kórháznak 1,8 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés onkológiai kezeléshez szükséges két sugárterápiás berendezés beszerzésre. Kérdésre elmondta, a mostani tulajdonostól veszik meg a gépeket.

A miniszter szerint az egészségügyben az elmúlt években sikerült előrelépni, de még nagyobbat kellene. Ezt szolgálja a többi között a 72 százalékos ápolónői, szakdolgozói béremelés ebben a ciklusban - tette hozzá.

A béremelés idén 35 milliárd, jövőre 146 milliárd, 2021-ben 233 milliárd és 2022-ben 423 milliárd forintot jelent költségvetési kiadásként. A következő években 8, 14, 20, majd 30 százalékos emelés lesz.

Hozzátette: az orvosok bérét is emelik, annak a mértékéről később hoz döntést a kormány. Gulyás beszélt arról is, hogy 2011 óta az egészségügyi fejlesztések vidékre összpontosultak, ennek a ciklusnak az a feladata, hogy a budapesti egészségügyi infrastruktúra legalább felzárkózzon a vidékihez. Az egészséges Budapest programra több száz milliárd forintot kell fordítani, a források rendelkezésre állnak, 700 milliárd forintos fejlesztésről van szó a fővárosi kórházak esetében a következő években.