Szijjártó Péter: A jövőben a tudásintenzív beruházások játsszák a főszerepet

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. április 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán a Budapest Marriott Hotelben 2019. április 17-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán vett részt szerdán Budapesten, ahol elmondta, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatás határát, ezért a jövőben a kutatás-fejlesztésre alapozott, úgynevezett tudásintenzív beruházások játsszák a főszerepet a magyar gazdaságban. 
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy tavaly 98 beruházásban 4,2 milliárd euró tőke érkezett az országba, a magyar kivitel pedig elérte a 105 milliárd eurót. A német befektetők után az Egyesült Államok befektetői a második helyen állnak a külföldi beruházók rangsorában Magyarországon,

az Egyesült Államokkal a gazdasági kapcsolatok jók voltak a múltban is, ehhez a kétoldalú politikai kapcsolatok is felzárkóznak, egyre inkább javulnak.

Szijjártó szerint a kormány felismerte, hogy maximum 5 millió dolgozóval lehet számolni Magyarországon, ezért a beruházások támogatását is módosították.

A magyar gazdaság dimenzióváltás előtt áll, a K+F tevékenység ösztönzésére helyeződik át a hangsúly.

A magyar gazdaságnak a meglévő munkaerő-kínálatra kell alapoznia a további növekedést, a jövőben az innovációt, a kutatás-fejlesztést kell nagymértékben ösztönözni. Magyarország ebben az időszakban is számít az Egyesült Államokból érkező, jövőben megvalósuló befektetésekre - közölte a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán a Budapest Marriott Hotelben 2019. április 17-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy az elmúlt években az Európai Unión belül nagymértékben megnőtt Magyarország, és ezzel párhuzamosan a visegrádi államok gazdasági súlya. Így "sértő" bármilyen olyan feltételezés, hogy a közép-európai régió pusztán haszonélvezője lenne az Európai Unió gazdaságának, és ne járulna hozzá az EU gazdasági bővüléséhez. Kiemelte:

a visegrádi országok és Németország közötti külkereskedelmi forgalom értéke mintegy 70 százalékkal haladja meg a német-francia kétoldalú kereskedelmi forgalmat.

Cél a magasabb hozzáadott értékű beruházások támogatása

A miniszter rámutatott arra is, hogy a támogatott beruházásoknál nem az új munkahelyek megteremtése, számuk növelése a támogatás előfelvétele,

sokkal inkább az új technológiák behozatala, a kutatás-fejlesztés előmozdítása és az innováció ösztönzése a legfontosabb befolyásoló tényező.

Ahogy fogalmazott,

Szijjártó emlékeztetett, hogy az így átalakított állami támogatási rendszerben a hozzáadott értéket teremtő beruházásokat a fővárosban is tudja anyagilag támogatni a kormányzat, erre korábban csak a gazdaságilag fejletlenebb térségekben volt lehetősége.