Bezárnak a nagyobb boltok, dugókra számíthatunk a húsvéti hosszú hétvégén

dugó illusztráció
Vágólapra másolva!
A MÁV, a Volánbusz és a Budapesti Közlekedési Központ egyes járatai is módosított menetrend szerint fognak közlekedni a húsvéti hosszú hétvégén. A pályaudvarokon csúcsforgalomra lehet majd számítani. Akik be szeretnének vásárolni az ünnepekre, figyelniük kell a nyitvatartásokra, mert a nagyobb áruházak, boltok és plázák a négynapos hosszú hétvége alatt csak szombaton lesznek nyitva. Utóbbi korlátozás az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárakat, benzinkutakat és kisebb boltokat nem érinti. 
Vágólapra másolva!

Szombat kivételével változik a boltok nyitvatartásának ideje

Szokás szerint nem lesz minden zárva végig a négy nap alatt, de a bevásárlóközpontok, áruházak, piacok és a plázák üzletei nagypénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn is zárva tartanak.

Április 20-án, szombaton viszont minden a szokásos rendben üzemel majd.

Az üzletek nyitvatartása a húsvéti időszakban a következők szerint alakul:

2019. április 18. csütörtök: az üzletek nyitva lesznek. Nagy tömeg várható a boltokban.

2019. április 19. péntek - nagypéntekmunkaszüneti nap: az üzletek zárva lesznek.

2019. április 20. szombat: a boltok a szokásos rend szerint lesznek nyitva.

2019. április 21-22-én, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn is zárva lesznek az üzletek.

A kiskereskedők, magánboltok, nonstop üzletek akár mind a négy napon nyitva lehetnek, ez a tulajdonosok döntésétől függ.

Érdemes időben elintézni a hosszú hétvégére a bevásárlást Forrás: Shutterstock

Az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak, a 24 órás benzinkutak, egyes vendéglátóhelyek és trafikok sem zárnak be.

A jogszabályok alapján április 19. és 22. között az alábbi egységek lehetnek nyitva:

  • benzinkutak
  • ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak
  • önálló virágboltok
  • újságosok
  • édességboltok
  • vendéglátó- és szórakozóhelyek
  • kisebb, jellemzően nonstop üzemelő boltok, illetve a trafikok, amennyiben maga a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögé
  • a húsvéti ünnepekre szervezett vásárok, fesztiválok

Április 23-tól, keddtől mindenhol visszaáll a szokásos nyitvatartási rend.

Közösségi közlekedés a hosszú hétvége alatt

Változik a menetrend a budapesti és az országos közösségi közlekedésben is a hosszú hétvégén húsvét alkalmából. A MÁV közlése szerint csütörtökön a pénteki, pénteken a szombati, vasárnap és hétfőn az ünnepnapi, kedden pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A közlemény szerint csúcsforgalom várható a pályaudvarokon, és akár félmillióan is útra kelhetnek a vonatokkal.

A tapasztalatok szerint a húsvét előtti napokban kifejezetten sokan választják az online vásárlás lehetőségét, az átlagos vásárlási szám a másfélszeresére ugrik ilyenkor.

A menetjegyek vásárlásáról érdemes időben gondoskodni, illetve kihasználni az online mellett az automatás jegyváltás esetén nyújtott kedvezményeket is - olvasható a MÁV-csoport.hu oldalán.

Főleg az InterCity vonatokra érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket.

A Televonat a megszokottól eltérően nem vasárnap, hanem hétfőn közlekedik Nyíregyházáról Debrecenen át Budapestre. A Nyíregyházáról Debrecenen át a fővárosba tartó járat kizárólag speciális Televonat-jeggyel vehető igénybe.

Csúcsforgalomra lehet számítani a pályaudvarokon Fotó: Bielik István - Origo

A Volánbusz közlése szerint pénteken és vasárnap a munkaszüneti, szombaton szabadnapi, hétfőn pedig a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap szerinti menetrend lesz érvényben.

A Volánbusz.hu közleménye szerint is, a zsúfoltság elkerülése érdekében, érdemes a jegyeket elővételben (akár interneten keresztül) megvásárolni!

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint

csütörtökön az iskolaszünet idején érvényes pénteki, pénteken a vasárnapi, szombaton a megszokott szombati, vasárnap, illetve hétfőn a vasárnapi, ünnepnapi menetrend szerint közlekednek majd a járatok.

Az M3-as metró – amelynek felújítása és pótlása a dél-pesti vonalszakaszon április 6-án kezdődött el – az április 19-22-i hétvégén is Újpest-központ és a Nagyvárad tér között közlekedik; Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között metrópótló busszal lehet utazni. Az M2-es és az M4-es metró csütörtöktől vasárnapig éjjel fél egyig jár.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest több pontján szombat este a húsvéti körmenetek idején. Az I. kerületben a Batthyány térnél, az autóbusz-végállomás területének érintésével, a III. kerületben a Szentendrei út és a Köles utca csomópontjánál, a XI. kerületben a Villányi úton, a Fadrusz utca és a Tas Vezér utca közötti szakaszon, a XVIII. kerületben a Petőfi utcában, a XIX. kerületben pedig a Kós Károly téren tartanak majd körmenetet. Emiatt

változik több buszjárat közlekedése is, a 34-es, 106-os és 134-es, valamint a 99-es, a 148-as, a 194-es, és a 194B autóbuszok és a 17-es és 61-es villamos közlekedésében néhány perces korlátozás várható, a 27-es és 240-es busz pedig terelt útvonalon közlekedik a rendezvények idején.

Az autópályákon többfelé dugóra kell számítani

Nagyobb forgalomra, torlódásra kell számítani több útvonalon is a húsvéti ünnepek ideje alatt - figyelmeztet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményében.

A Magyar Közút tapasztalatai alapján már április 18-tól több gyorsforgalmi útvonalon is a szokásosnál nagyobb forgalomra kell számítani, elsősorban a várhatóan megnövekvő nemzetközi forgalom miatt.

Az autósok hosszabb menetidőre számíthatnak, aktuális forgalmi helyzetről pedig érdemes lesz még utazás előtt tájékozódniuk.

A belföldi forgalom már április 18-án, csütörtök déltől megerősödhet, tekintettel arra, hogy már április 19-én, nagypénteken munkaszüneti nap lesz. A nemzetközi átmenő forgalom nagysága szintén április 18-ától növekedhet meg érezhetően. Ráadásul az április 19-ét követő péntek az ortodox húsvét kezdete, így a nyugat-kelet irányú forgalom, különösen Ukrajna, Románia, Szerbia felé még erősebb lehet. Az ünnepek végén várhatóan a visszafelé tartó forgalom jobban eloszlik, de főleg a főváros irányába valószínűleg így is telítettebb sávokon közlekedhetnek majd az autósok vasárnap vagy hétfőn.

Több helyen is dugóra lehet számítani a hosszú hétvégén Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Csütörtöktől az M1-M0-M3 (M35) és az M1-M0-M5 nyugat-keleti irányú forgalma növekedhet számottevően, illetve a Románia, Ukrajna felé vezető nem gyorsforgalmi utak közül a 4-es főút forgalma erősödhet érdemben.

Az M1-es autópálya Tatabánya környéki szakaszát felújítják, sávelhúzással terelik a forgalmat, valamint újítják az M0-s déli szektorát is, ezért ezen a két útszakaszon szinte biztosan jelentős torlódások alakulhatnak ki.

Ugyanakkor néhány héttel ezelőtt a közútkezelő az M0-M5 csomópontjában kapacitásnövelő fejlesztést hajtott végre, hogy a húsvéthoz hasonló nagyarányú ünnepi forgalom okozta torlódásokat mérsékelhesse ezen a frekventált útszakaszon.