Fertőző beteg miatt mentek házhoz a védőoltással Vas megyében

Járványügyi zárlatot rendeltek el
Makó, 2017. március 6. Egészségügyi dolgozók kanyaró elleni oltóanyagot tartalmazó hűtőládát visznek a makói kórházban kialakított oltópontra 2017. március 6-án. Március 4-én a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont makói telephelyén az egészségügyi személyzet körében kimutatott kanyarómegbetegedések miatt zárlatot rendeltek el a makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
Egy Vas megyei településen házhoz mentek oltani azokat az embereket, akik a helyi háziorvosi rendelőben együtt várakoztak egy kanyarós beteggel – írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Két kanyarós megbetegedést regisztráltak az országban a napokban, az egyik esetben egy Vas megyei településen a háziorvosnál jelent meg a beteg – ezután mentek házhoz a védőoltással azokhoz az emberekhez, akik együtt várakoztak a rendelőben a kanyarós beteggel.

A lapnak az egyik érintett azt mondta:

Egészségügyi dolgozók kanyaró elleni oltóanyagot tartalmazó hűtőládát visznek a makói kórházban kialakított oltópontra 2017. március 6-án Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Azt mondták neki, ha lázas lesz, vagy kiütéseket talál a testén, azonnal forduljon orvoshoz. A lapnak

egy szakorvos azt mondta, a betegség tünetei egyszerű légúti fertőzéshez hasonlítanak, a kiütésekből tudnak arra következtetni, hogy kanyarós beteggel van dolguk.

Az orvos azt is mondta, hogy a cseppfertőzéssel terjedő vírus a szövődmények miatt veszélyes. Okozhat tüdőgyulladást vagy komoly idegrendszeri tüneteket. Nagyobb rizikó a csecsemők, illetve a legyengült állapotú betegek esetében van.

A Vas megyei kormányhivatal a Blikknek azt mondta,

63 ember kapott védőoltást, akik kapcsolatban állhattak valamelyik beteggel,

és nem tudták teljes biztonsággal igazolni, hogy rendelkeznek kanyaró elleni védőoltással.