Századvég: Az európai emberek többségének fontos a keresztény kultúra megőrzése

Párizs, 2019. április 16. Tűz emészti a párizsi Notre-Dame székesegyházat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. MTI/AP/Michel Euler
Vágólapra másolva!
A párizsi Notre-Dame székesegyház tragédiájának esete mutatja igazán, mennyire fontos az európaiak számára a keresztény kultúra, mely civilizációnk talapzatát adja. A szívszorító hírek és képek láttán minden európaiban megmozdultak ezek az alapok. A Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a V4-országok állampolgárainak a kétharmada tartja fontosnak a keresztény kultúra védelmét, Magyarországon ez az arány közel 80 százalék.
Vágólapra másolva!

A lángoló Notre-Dame tragikus esete is mutatja, hogy milyen fontos az európaiaknak a keresztény értékek megőrzése: a szolidaritás, a segítségnyújtás és az egymás melletti kiállás.

Tűz emészti a párizsi Notre-Dame székesegyházat 2019. április 15-én Forrás: MTI/AP/Michel Euler

Tulajdonképpen a párizsi Notre-Dame nemcsak a keresztény Európa szimbólumának számít, hanem

az egész keresztény világ kiemelt jelentőségű épülete, a római Colosseumhoz és az athéni Akropoliszhoz hasonlóan a globálissá vált nyugati civilizáció egyik ékköve.

A tragédia megmozgatta és összehozta az európai közösséget, és rámutatott arra, hogy kontinensünk – szemben a balliberálisok állításaival – nem lépett még túl a keresztény kultúrán, sőt, a mai napig féltve őrizzük annak szimbólumait, alkotásait, értékeit, melyek Európa szívét alkotják.

Ezeket az állításokat támasztja alá a Századvég Project28 kutatása is:

A tagállamok állampolgárainak közel 60 százaléka gondolja úgy, hogy meg kell őrizni Európa keresztény kultúráját és hagyományait, és csak 31 százalék gondolja azt, hogy túl kellene lépnünk a keresztény hagyományokon egy világibb kultúra felé.

Forrás: Századvég Alapítvány

A volt szocialista országok és a V4-ek állampolgárainak kétharmada tartja fontosnak a keresztény kultúra megőrzését,

viszont a nyugati alapítók és a 20. századi csatlakozók állampolgárainak csak alig több mint fele gondolja fontosnak a hagyományok megőrzését.

Forrás: Századvég Alapítvány

Magyarország európai szinten az élharcosok közé tartozik a keresztény kultúra megvédéséért és megőrzéséért vívott küzdelemben.

A magyar emberek csaknem 80 százaléka gondolja úgy, hogy meg kell őrizni a keresztény alapokat és hagyományokat.

Magyarország Bulgáriával és Csehországgal együtt a keresztény hagyományok megóvása tekintetében éllovasnak számít az Európai Unióban.

Forrás: Századvég Alapítvány