Gyurcsányné mentegeti férje ízléstelen megjegyzéseit

Dobrev Klára; Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2018. január 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelő beszéde után 2018. január 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
„Feri szereti az iróniát, kifordítani a mondatot eredeti jelentéséből, és szamárfület mutatni” – ezekkel a szavakkal mentegette férjének az „öregecskedő feleségek lecserélésével” kapcsolatos megnyilvánulását egy hétfői lapinterjúban Dobrev Klára. Ugyan a bukott kormányfő kijelentésével vérig sértette a női társadalom nagy részét, Gyurcsánynét ez abszolút nem érdekli, és védelmébe vette gúnyolódó férjét. 
Vágólapra másolva!

Amióta Dobrev Klára lett a Demorkatikus Koalíció nevű családi vállalkozás európai parlamenti listavezetője, rendületlenül tartja a sajtótájékoztatókat, és adja a nyilatkozatokat a különféle sajtótermékeknek. Kampányának legújabb állomásaként hétfőn a Magyar Hangnak adott interjút, amelyben többek között férjének korábbi kínos mondataira próbált meg magyarázatot adni. Amikor a Jobbik-közeli lap munkatársa megkérdezte tőle, mi a véleménye férjének arról az öt éve elejtett mondatáról, miszerint senki se aggódjon Gurmai Zita (szerk.: szocialista politikus) miatt, mert nem szépségversenyen indulnak, valamint az „öregecskedő feleségek” kitételéről, Gyurcsányné úgy válaszolt, hogy „Feri szereti az iróniát, kifordítani a mondatot eredeti jelentéséből, és szamárfület mutatni”.

Mint kiderült, Gyurcsányné egy pillanatig sem tartotta bántónak ezeket a kijelentéseket, és sajnálkozva hozzátette, hogy „ez nem veszélytelen eszköz a nyilvános beszédben”. Férje védelmében az eddigieket kiegészítve azt még hozzáfűzte, hogy magára a kérdésre vagy éppen a mondat folytatására, már senki sem emlékszik.

Gyurcsány Ferenc 2004-ben azt mondta, hogy "akinek öreg, öregecskedő felesége van, az fiatalabbat, akinek rendetlen gyereke van, az rendesebbet megérdemelne-e? Persze, hogy megérdemelnék!" A kijelentésből hatalmas botrány lett, a Fidesz, és számos civil szervezet is élesen bírálta az akkori kormányfő-jelöltet, meglátásuk szerint a "családi értékeket érte támadás." Az azóta megszűnt Népszabadságban tizenkét női szervezet tett közzé nyílt levelet, mert szerintük Gyurcsány kijelentésével megsértette és megalázta a nőket.

A DK február végi jelöltállító kongresszusán döntöttek arról, hogy Gyurcsányné lesz a párt EP-listavezetője. A politikusfeleség kapásból azzal indított, hogy az Európai Egyesült Államok megvalósításáért fog harcolni Brüsszelben, mert a nemzetállami modellt meghaladottnak tartja. A Fidesz úgy látja, hogy ebből kiderült, Dobrev és pártja „szemrebbenés nélkül megszavazná az összes brüsszeli bevándorláspárti javaslatot”, és ha rajta múlna, beengedné a bevándorlókat az országba. Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője szerint éppen ezért Gyurcsány felesége a brüsszeli érdekeket fogja képviselni Magyarországon. Érdemben ezt még nem cáfolta meg az érintett, több sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy egy Egyesült Európa a célja, amiből egyenesen az következik, hogy mandátumszerzése esetén a migráció felgyorsításán fog dolgozni a brüsszeli döntéshozatalban.