Visszaosztott tízmilliók, feketepénzek - újabb vallomás Ujhelyi és Botka ellen

Bereczky László 2019.04.12. Fotó: Horváth Péter Gyula
Bereczky László 2019.04.12. Fotó: Horváth Péter Gyula
Vágólapra másolva!
Járulékos költségekről, visszaosztott tízmilliókról, Ujhelyi István, Botka László és a Szeviép-vezérek gyümölcsöző együttműködéséről beszélt a PestiSrácok.hu-nak Bereczky István vállalkozó, sportmenedzser, aki elmondása szerint hosszú időn keresztül napi kapcsolatban állt a 2010 előtti szocialista kormány egyik kedvenc kivitelező cégének tulajdonosaival. Baranyi Sándor, ex-Szeviép-vezér után újabb bennfentes beszélt a balliberális kormányzat egyik legsúlyosabb korrupciós ügyéről.
Vágólapra másolva!

Újabb, egykoron tűzközelben lévő szereplő állt elő Szeviép-ügyben, amellyel egészen biztosan nem fog könnyű napokat okozni Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselőnek, és Botka Lászlónak, Szeged szocialista polgármesterének.

Járulékos költségek, visszaosztott tízmilliók

Bereczky István vállalkozó, sportmenedzser a Pesti Srácoknak adott interjújában arról beszélt, hogy mivel cégei alvállalkozóként dolgoztak a Szeviépnek, ezért „hosszú időn keresztül napi kapcsolatban állt” a balliberális kormányzat által látványosan preferált vállalkozás tulajdonosaival. „Baranyi Sándorral voltam közelebbi viszonyban, sok közös vállalkozásunk és projektünk volt, leginkább a sportban. (...) nem csupán üzlettársak voltunk, hanem barátok is” tárta fel kapcsolatrendszerének egy apróbb szeletét Bereczky, hozzátéve, hogy több alkalommal is nála aludt családjával és közösen utaztak külföldre. Baranyi Sándor személyének azért van kiemelt jelentősége, mert ő volt az, aki a Délmagyarnak adott háromrészes interjú keretében kipakolt a Szeviép, és a céggel összefüggésben Ujhelyi és Botka ügyeiről. Kitárulkozásával apró luk keletkezett az egykoron erős és összetartó szocialista hálón, amely az idő előrehaladtával szélesedni fog, és ez egészen biztosan nem fog jót jelenteni az érintett szocialista politikusok számára. A beszélgetésből kiderült, hogy Baranyi szerepe megkerülhetetlen volt a Szeviép kapcsán, hiszen ő mondta meg Bereczkynek, hogy hova kell a bejövő pénzeket továbbítana, vagy épp egy üzletből mennyit kell neki visszaadni annak érdekében, hogy fedezni tudja a „körülötte lévő kiadásokat”.

– magyarázta Bereczky a PS-nek, mit is jelentettek azok a járulékosok költségek, amelyekkel a „körülötte lévő kiadásokat” fedezte. Elmondása szerint ez több éven keresztül havonta többmilliós tételt jelentett, amelyet személyes találkozóikon, a Szeviép-székházban vagy éppen Budapesten adott át Baranyainak, akivel napi kapcsolatban volt. „Odaadtam, ami járt neki. Nem kellett erről olyan sokat beszélni, egyszer letárgyaltuk, aztán vittem rendszeresen” ismertette, hogyan nézett ki egy ilyen találkozó. Állítása szerint Baranyi elmondásából úgy tudja, hogy neki „ezekből a pénzekből vissza kellett osztania”. De kiknek is mehetett ez a pénz? Bereczky erre is kitért: kiemelte, hogy a konkrét pénzmozgásokat két ember tudná igazolni, Baranyi Sándor és Pistrui László.

– tette hozzá.

Bereczky László Forrás: Pesti Srácok

Mint a beszélgetésből kiderült, Baranyi napi szintű kapcsolatban volt Ujhelyi Istvánnal. „Ő segített Sanyinak abban, hogy a Szeviép előrejusson, ezt többször elmondta nekem” – mondta Bereczky, aki felidézte, hogy Baranyi a társaságában többször is beszélt politikusokkal, egyszer például egy barcelonai ebéd közben hosszasan egyeztetett Ujhelyi Istvánnal.

A Szeviép Ujhelyi és Botka László nélkül nem létezett volna!

– szögezte le a sportmenedzser, aki szerint a Szeviép egykori vezetői „rengetegszer” találkoztak Ujhelyivel.

Bereczki mellett Baranyi Sándor, az első fokon hat év börtönbüntetésre ítélt egykori Szeviép-vezér is kitárulkozott. A Délmagyarnak adott interjújának első részében elsősorban a baloldal politikusainak befolyásáról beszélt azokban a konzorciumokban, amelyekben a Szeviép is alvállalkozóként szerepelt. Elmondta, hogy szerinte pártfinanszírozásra is felhasználták az infrastrukturális fejlesztési forrásokat a politikusok, akik rendszerint külföldi multikat juttattak megbízásokhoz, így csak az ő vezetésük alatt lehetett munkához jutni a magyar vállalkozásoknak. Az interjú második részében pedig azt állította, hogy 2008-ban Ujhelyi István segítségét azzal hálálták meg, hogy finanszírozták a szőregi házának a felújítását, ami körülbelül 30-40 millió forintba került. A harmadik részben ez utóbbi állítását dokumentumokkal támasztotta alá.