AFP: Lehet, hogy nem sikerül eloltani a tüzet

Párizs, 2019. április 15. Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház tetőszerkezete 2019. április 15-én. A tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkezett és onnan terjedt tovább. MTI/AP/Thibault Camus
Vágólapra másolva!
Lehet, hogy nem sikerül eloltani a tüzet - mondta egy szakértő a francia hírügynökségnek, az AFP-nek. A belügyi államtitkár is hasonlóan nyilatkozott. Az egyik harangtorony már ég, attól tartanak, hogy összeomlik.
Vágólapra másolva!

Laurent Nunez azt mondta, el kell ismerni, hogy "egyelőre nem tudják megoldani a helyzetet".

Az elkövetkező egy-másfél óra sorsdöntő lesz abból a szempontból, hogy sikerül-e gátat szabni a Notre Dame székesegyházban pusztító tüznek - mondta a tűzoltóság szóvivője a világhírű katedrálisban pusztító lángokról este háromnegyed tízkor.

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben. Amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

Emberek nézik a lángoló párizsi Notre Dame székesegyházat Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Az egyik harangtorony belül már lángol, ez látszott a televíziós közvetítésekben.

"A tűz elérte a tető felületének kétharmadát, amely beomlott, akárcsak a huszártorony. Jelen pillanatban a székesegyház hátsó részének megmentésén dolgoznak, ahol a legértékesebb műkincsek vannak, amelyeket megpróbálunk kimenekíteni" – mondta Jean-Claude Gallet tábornok, a párizsi tűzoltóbrigád parancsnoka, aki szintén a helyszínen tartózkodik.

– tette hozzá.