Karácsony Gergely és a régi baloldal seftel: részletek a több száz milliós parkolási botrányról

Vágólapra másolva!
Jövő héten felállhat az a Fidesz kezdeményezte kerületi bizottság, amely a Karácsony Gergely polgármester nevéhez kapcsolódó zuglói parkolási botrányt vizsgálhatja ki. A kormánypárti képviselők által kezdeményezett rendkívüli testületi ülésen meg akarják vitatni a Közbeszerzési Döntőbizottság kerületi parkolási közbeszerzésekkel kapcsolatos határozatában foglaltakat is. Mint arról az Origo elsőként beszámolt, a magát tisztakezűnek hazudó, ugyanakkor korrupciós botrányokba keveredő és nyilvánvalóan alkalmatlan Karácsony Gergely által vezetett önkormányzat a botrányos és az egész sajtót bejárt előzmények után igyekezett egy újabb 412 milliós közbeszerzést megnyeretni a C-Ware Kft.-vel, amely ugyanúgy parkolóautomaták beszerzéséréről, üzembe helyezéséréről, üzemeltetéséről szólt, mint a korábbi alkalommal. A Közbeszerzési Hatóság észrevette a trükközést, és kezdeményezte a KDB-nél Zuglóval szemben a jogsértés megállapítását és a bírság kiszabását. Mivel az önkormányzat nem tudta – hiszen honnan is tudta volna – bizonyítani, hogy joga lett volna a verseny kizárására, így inkább visszavonta az eljárást. Vélhetően azért, hogy elkerüljék a nagyobb botrányt, és az újabb kínos bírság fizetését.
Vágólapra másolva!

Várhatóan még húsvét előtt, a jövő héten esedékes rendkívüli önkormányzati képviselő-testületi ülésen megalakulhat a Karácsony Gergely polgármester jegyezte,

az MSZP által erőltetett milliárdos veszteséget termelő zuglói parkolási szerződéseket vizsgáló bizottság, amely többfajta szakértőt is meghallgatna a témakörben

- értesült a Magyar Nemzet.

A kerület fideszes képviselői a hét elején adták be a kezdeményezést, az ülést két héten belül kell összehívni, az összehívásról pedig a polgármesternek tájékoztatnia kell a képviselőket. Az ülésen tisztázni akarják, hogy mit tartalmaz a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) napokban közzétett határozata, valamint hogy jogszerű keretek között folyik-e a közbeszerzés, hiszen a képviselők nem kaptak írásbeli tájékoztatást a dokumentumról.

Óriási mutyira készültek Karácsonyék

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, érdekes döntést közölt a Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: KDB) idén február végén a zuglói parkolást illetően. A KDB ugyanis végzéssel szüntetett meg egy jogorvoslati eljárást, amelyet Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatával szemben indított nem sokkal korábban.

Kiderült ugyanis, hogy a Karácsony Gergely által vezetett önkormányzat a botrányos és az egész sajtót bejárt előzmények után igyekezett most egy újabb 412 milliós közbeszerzést megnyeretni a C-Ware Kft.-vel, amely ugyanúgy parkolóautomaták beszerzésére, üzembe helyezésére, üzemeltetésére irányult, mint a korábbi alkalommal.

Budapest, 2019. március 23. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, FORRÁS: MTI/MÓNUS MÁRTON

No, de Karácsonyék, ha már lúd legyen kövér alapon, biztosra mentek, és természetesen a versenyt is igyekeztek kizárni a közbeszerzés során, hamis indokkal, csak hogy a kedvencüket hozzák ki győztesnek. Ezért a KDB vizsgálatot indított.

Ugyanis az egyre hízó zuglói parkolási botrány nem törte meg Karácsonyék ügyeskedési kedvét, és olyan jogcímre hivatkozva kívánták elnyeretni a 400 milliós projektet a már jól bevált céggel, a C-Ware-rel, amely szerint azért lett volna szükség a verseny kizárásával kizárólag a fenti cégtől ajánlatot kérnie az önkormányzatnak, mivel a szerződés műszaki-technikai sajátosságai azt indokolttá tették, és ahogy fogalmaznak, „nem létezik reális alternatíva beszerzési igényének kielégítésére" csak az adott céggel.

Azaz azt próbálták meg elhitetni a KDB-vel és a közvéleménnyel Karácsonyék, hogy a fenti botránycégen kívül nincs másik olyan cég, amelyik a parkolóautomaták üzemelését el tudná látni. Méghozzá ennek műszaki okai lennének, a zuglói mese szerint.

KDB év eleji döntése Zuglóról FORRÁS: KOZBESZERZES.HU

Ha valaki számára nem lenne nyilvánvaló, azért leírjuk, hogy Karácsonyék célja egyértelműen a már jól bejáratott visszaélésgyanús együttműködés folytatása lehetett ugyanazzal a céggel, amelyik már a korábbi gyanús konzorcium tagja is volt, akár annak is az árán - ahogy azt már korábban láttuk - hogy több száz milliós veszteséget okoznak Zuglónak.


A Közbeszerzési Hatóság észrevette a trükközést, és

kezdeményezte a KDB-nél Zuglóval szemben a jogsértés megtörténtének megállapítását és a bírság kiszabását.

Mivel az önkormányzat nem tudta bizonyítani, hogy joga lett volna a verseny kizárására,

így inkább visszavonta az eljárást.

Vélhetően azért, hogy elkerüljék a nagyobb botrányt, és az újabb kínos bírság fizetését.

Az első projekt is botrányba fulladt

Ahogy azt korábban megírtuk, sokáig úgy nézett ki, nem valósul meg Karácsony Gergely nagy álma, a fizetős parkolási rendszer az irányítása alatt álló kerületben.

A sikertelen próbálkozások után végül 2017. szeptembertől mégiscsak elindult és kiderült, hogy a legdrágább egész Budapesten.

Később kiderült az is, hogy hiába kéri meg rendesen a szolgáltatás árát a XIV. kerületi önkormányzat, így is csúnyán veszteséges lett. Több meglehetősen erős kérdés felmerül a hírrel kapcsolatban.

Csak veszteséget termel a zuglói parkolás Forrás: Origo

Több mint 700 millió forintos veszteség lett a vége

A Budapest irányításáról álmodozó, a valóságban egy kerület vezetésére is alkalmatlan Karácsony Gergely jelen állás szerint még a fizetős parkolási rendszert is gyalázatosan működteti. A projekt kudarcáról Várnai László, a Civilzugló Egyesület zuglói képviselője számolt be blogján.

Összesítéséből az derült ki, hogy Karácsony parkolási megoldása 2017-ben (ami nem is teljes év volt) 489.789.820, egy évvel később 249.439.981 forint veszteséget termelt az általa vezetett önkormányzatnak.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a parkolás bevezetésekor a zuglói polgármester még milliárdos nyereséget vizionált, a fejlesztések leendő forrásaként mutatta be a fizető parkolást.

Gyámság

Arról is beszámoltunk, hogy Kocsis Máté szerint gyámság alá kell helyezni Karácsony Gergelyt, Zugló polgármesterét. A Fidesz frakcióvezetője kifejtette: vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik, úgy látják, hogy Karácsony Gergely teljesen alkalmatlan a főváros XIV. kerületének vezetésére. Rámutatott:

a fővárosi kerületek közül egyedül Zuglóban veszteséges a parkolási rendszer működtetése,

amely az elmúlt időszakban közel egymilliárdos hiányt termelt a kerületnek. A parkolásból származó bevétel helyett a zuglói adófizetők pénzét arra kell fordítani, hogy a Karácsony Gergely által aláírt szerződést teljesítsék - mondta a Fidesz frakcióvezetője, aki példátlannak nevezte a helyzetet.

Puzsér Róbert társadalmi vitát kezdeményez, ez a zuglói parkolási rendszer kirtikája

Társadalmi vitára bocsátja programját, jelentette be a Jobbik és az LMP támogatását élvező Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt, aki szerint a régi baloldal ezzel szemben csak a pozíciókról seftel.

Puzsér szerint fontos az ellenzéki összefogás, de az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum program nélkül egyeztet, ami szerinte tulajdonképpen kizárólag a pozíciók behajtására irányuló seftelés.

Puzsér Róbert azt mondta, arra válaszul indítják be fél évvel a voksolás előtt kampányukat, hogy a másik ellenzéki főpolgármester-jelölt, Karácsony Gergely és támogatói megnevezték kerületi polgármesterjelöltjeiket.

Kiemelte, májusban bemutatni tervezett programjuk "közösségi újratervezést" céloz egy élhető Budapestért, ennek elérése érdekében pedig az interneten, a jövő héttől pedig aktivistáik segítségével az utcán is kikérik az emberek véleményét.

Puzsér Róbert sajátságosnak nevezte, hogy az MSZP-Párbeszéd, amely szerinte számos kérdésben "forradalmi szocialistáknak" mutatkozik, a XIV. kerületben nem hisz abban, hogy az önkormányzat be tudja szedni a parkolási pénzeket, helyette magáncéget bíznak meg,

Puzsér Róbert hozzátette, partnerek a Fidesz leváltásában, készek visszatérni az előválasztás folyamatába, amennyiben korrekt ajánlatot kapnak. Kijelentette azonban, nem lesz előválasztás, "ha azt fogom látni, hogy Karácsony Gergely Orbán Viktor és Tarlós István kottájából játszik és Budapestet újra a Fidesz kezére akarja játszani".