Az év második felétől már mobiltelefonon is lehet jegyet és bérletet venni

TARLÓS István; PINTÉR Sándor
Budapest, 2019. április 10. Tarlós István főpolgármester (b) és Pintér Sándor belügyminiszter kezet fog, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Városházán 2019. április 10-én. A megállapodás szerint a budapesti elektronikus jegyrendszer csatlakozik a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz (NEJP). A megállapodás lényege a Fővárosi Integrált Viteldíjbeszedési Elektronikus Rendszer (FVR) kialakítása és bevezetése. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A budapesti elektronikus jegyrendszer csatlakozik a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz (NEJP) - az erről szóló együttműködési megállapodást Tarlós István főpolgármester és Pintér Sándor belügyminiszter írta alá szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Tarlós István elmondta, a megállapodás lényege a Fővárosi Integrált Viteldíjbeszedési Elektronikus Rendszer (FVR) kialakítása és bevezetése.

Ez szélesebb körű szolgáltatást nyújt majd, mint amilyen az eredeti tervben szerepelt

- emelte ki a főpolgármester.

Tarlós István főpolgármester és Pintér Sándor belügyminiszter kezet fog, miután együttműködési megállapodást írtak alá a Városházán 2019. április 10-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Várhatóan már az év második felétől lehet majd mobiltelefonon jegyet és bérletet venni, az időalapú jegyeket pedig várhatóan 2020 végén, 2021 elején vezetik majd be - ismertette.

Tarlós felhívta rá a figyelmet, hogy az FVR alkalmazása lehetővé teszi a korábbi évtizedekben kialakult papíralapú jegyértékesítési rendszerek fokozatos lecserélését.

- közölte, hozzátéve, hogy azok a jegyek még nem időalapúak lesznek.

Tarlós István elmondta: a NEJP megvalósulásával 2020 végére, 2021 elejére lesz időalapú a jegyrendszer, továbbá

lehetőség lesz e-személyi, valamint a nemzeti egységes kártyarendszerhez csatlakozó kártya igénybevételével utazni.

Az időalapú jegyekkel egy órán keresztül lehet majd utazni bármilyen fővárosi járaton. A papíralapú jegyek egy ideig még megmaradnak majd, továbbá a jegyautomaták is alkalmasak lesznek elektronikus úton történő jegy- és bérletvásárlásra.

A főpolgármester kiemelte:

Pintér Sándor azt közölte, hogy

az új fővárosi rendszer olcsóbban valósul meg, mint amilyen az eredeti szerződés alapján lett volna, és magasabb színvonalú szolgáltatás nyújt majd.

A szolgáltatások egyszerűsítése a főváros és a kormány célkitűzései között is szerepel, és ez a távlati elképzelés határozza meg a közösségi közlekedés informatikai fejlesztését, a nagyobb utaskényelem kialakítását - hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a kormány szerverrel, tudással, együttműködéssel és a NEJP-pel támogatja ezt a tevékenységet.

Az elszámolás központilag, az "elszámolóház-rendszer szabályai" szerint történik, ami azt jelenti, hogy

a fővárost illető bevétel gyakorlatilag azonnal megjelenik a főváros számláján.

A belügyminiszter kiemelte: a fejlesztéssel kettős célt értek el, hiszen

Úgy fogalmazott: "a RIGO-ból (az eredeti projekt elnevezése) főnix lesz", feltámad és szolgálni a fogja a fővárosi utazókat.

Hozzáfűzte, hogy a belügyi tárca vezetőjeként a főpolgármesterrel közösen valósítja meg a programot.

A fővárosi önkormányzat és a Belügyminisztérium közötti együttműködési megállapodást március 27-én hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés azért, hogy olyan fővárosi elektronikus jegy- és bérletértékesítési rendszer jöjjön létre, amely a elővárosokban és az országos szinten működő egyéb értékesítési rendszerekkel átjárható, egységes rendszert alkot.