Összeomlott az előválasztási megállapodás, Vágó István is ideges

2019.04.08. 13:14

Az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum szombati bejelentésére reflektálva Puzsér Róbert stábja vasárnap este jelezte Karácsony Gergelyéknek sajtóértesülések szerint, hogy kiszállnak az előválasztásból, és felfüggesztik a tárgyalásokat. Karácsony, akinek a totális alkalmatlansága megint előkerült, a hírre ultimátummal válaszolt közösségi oldalán, leszögezve, hogy történjen bármi, lesz előválasztás. Akkora káosz bontakozott ki a budapesti ellenzéknél, amire jó ideje nem volt példa. Teljes, totális és megsemmisítő összeomlás fél évvel az önkormányzati választás előtt.

Szombaton közös polgármesterjelölteket nevezett meg az ellenzék egy része: az MSZP, a Párbeszéd, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK), valamint a Momentum sajtótájékoztatón ismertette a személyeket. A listában egyelten egy LMP-s vagy jobbikos politikus sem szerepelt, mint kiderült, azért, mert az ellenzéki négyes kihagyta őket az egyeztetésekből. Az LMP és a Jobbik közleményében szinte azonnal tiltakozott a bejelentés ellen, álláspontjuk szerint ezzel a listával nem lehet megverni a Fideszt a fővárosban. Mindezek tükrében várható volt, hogy el fog mérgesedni a viszony a felek között. Így is lett, gyakorlatilag atomjaira hullott a nagy nehezen tető alá hozott előválasztás. 

Fenyegetőzés, pozícióharc és összeomlás

"Puzsér Róbert stábja vasárnap este jelezte Karácsony Gergelyéknek, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat" - értesült az Index. A portál információi szerint Puzsérék jelezték Karácsonyék felé, hogy mindaddig távol maradnak a tárgyalóasztaltól, amíg a "régi baloldali" blokk vissza nem vonja a bejelentését, és újra nem nyitják a kerületi tárgyalásokat - immár a Jobbik részvételével. A lap elérte a humorista kampányfőnökét, Zaránd Pétert, aki megerősítette, hogy nem tartják elfogadhatónak az ellenzéki pártok szombati bejelentését, amely így szerinte az MSZP és társai megállapodása. Így nem kívánnak addig tárgyalni Karácsonnyal, ameddig a teljes ellenzéket be nem vonják a megállapodásba. "Korrekt ajánlat, korrekt megállapodás szükséges, és minden pártnak részt kell venni a koordinációban" – mondta Zaránd. További feltételt szabott a Momentumot faképnél hagyó, HÖK-ös múltú politikus: Puzsér Róbertnek is részt kell vennie a tárgyalásokon, ahogy ezt Karácsony is teszi.  

Mindez azt jelenti, hogy Puzsér - felrúgva a korábbi megállapodást - kiszállt az előválasztásból, ami így teljesen összeomlott. 

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A háttérben egyértelműen pozícióharc áll, az ellenzéki pártok mindegyike - a választási logika mentén - minél nagyobb szeletet szeretne hasítani a tortából. A baloldali négyes szombati bejelentését előremenekülésként lehet értelmezni, Karácsonyék ilyenformában szerették volna kezükbe venni az irányítást, alkalmazkodásra kényszerítve a Jobbik-LMP párost és Puzsért. Ezt támasztja alá az Index értesülése is, miszerint az LMP ugyan mindvégig részt vett a tárgyalásokon, de végül nem írtak alá semmit, mivel kevesellték az MSZP–Párbeszéd ajánlatát. Ez a következő volt: négy kerületben (IV., VIII., IX., XXIII.) indíthattak volna polgármesterjelöltet, a fővárosi kompenzációs listán befutó helyet kaphattak volna, az egyéni választókerületekben pedig 35-re növelhették volna a mandátumaik számát. Puzsérék álláspontja Karácsonyék ajánlatával kapcsolatban az volt, hogy nem tartják korrektnek, sőt, inkább nevetségesnek, hiszen a DK több kerületben jelölhetne, mint az LMP.  Továbbá ellenezték, hogy - a  humorista egyik támogatóját - a Jobbikot kizárták a megállapodásból.

Karácsony ultimátummal reagált

Hogy mennyire nem találják a közös nevezőt a felek, azt jól mutatja Karácsony Gergely reakciója, aki leszögezte, hogy történjen bármi, lesz előválasztás. "Budapesti előválasztás lesz. Méghozzá olyan feltételek mellett, amiről Puzsér Róberttel korábban megállapodtunk. Nekem nincsenek feltételeim. Aki jön az jön, aki nem az nem" - írta legfrissebb posztjában Zugló jelenlegi vezetője. Nehéz ezt másképp értelmezni, minthogy 

Karácsony ultimátumot intézett Puzsér Róberthez, a Jobbikhoz és az LMP-hez. 

A Fidesz által a parkolási botrány miatt "gyámság alá vont" politikus további feltételként azt írta, hogy csak azokkal a pártokkal tudnak további egyeztetéseket folytatni, akik "elfogadják, hogy az előválasztás győztesét, a budapestiek jelöltjét támogatják a főpolgármester-választáson." Ezzel Puzsér korábbi nyilatkozataira utalt, amelyekben az előválasztás intézményét támadta. Mindenképpen érdemes megfigyelni a bejegyzés alatti kommentelők reakcióit. "Hát Gergő emlékszem még amikor Juhász péterrel együtt mondtad, hogy ti vagytok az új pólus a TV-ben azokkal a nagy őszinte szemeiddel. És te annak a csapatnak vagy a miniszterelnök jelöltje. Aztán másnap kiderült, hogy nem is úgy gondoltad" - írta egyikük. A következő hozzászóló pedig a hogyan továbbról érdeklődött: "Kedves Karácsony Gergely és majd a jobbik és lmp tart egy másik előválasztást? vagy hogy?" - fogalmazott.

Puzsér megint nekiment a Momentumnak

"SZDSZ 1994, Együtt 2013, Párbeszéd 2013, Momentum 2019. Egy újabb nemzedék elkárhozik" - vasárnap ezekkel a sorokkal támadta Fekete-Győr András pártját Puzsér Róbert. Posztjában kifogásolta, hogy az "a Momentum Mozgalom, amely az elmúlt harminc évet jött leváltani, az elnöksége szóba sem állt vele, mondván, hogy az EP-választásig az még nem időszerű." Megfogalmazása szerint a párt a NOlimpia mögül a budapesti olimpiát megszavazó Karácsony Gergely mögé tántorgott – két évbe sem telt, és az egyetlen ügyüket is elárulták. Nem ez az első alkalom, hogy a humorista élesen kritizálta őket, annak ellenére, hogy máskor arról beszélt, hogy elfogadná a támogatásukat.

Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik által támogatott független főpolgármester-jelölt erőteljesen támadja a MomentumotForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ellenzéki reakciók: a bukott kvízprofesszor kiborult

Fénysebességgel érkeztek az ellenzéki reakciók Puzsérék bejelentésének hírére. Rónai Sándor, a DK szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az LMP-nek van még lehetősége csatlakoznia az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum által irányításba vett tárgyalásokhoz.

Vágó István, a DK elnökségi tagja azzal vádolta meg Puzsért, hogy csak az alkalmat kereste arra, hogy visszalépjen az előválasztástól, ahol biztos vereség várt volna. Ismert, a bukott kvízprofesszor és a humorista kapcsolata korántsem felhőtlen, korábban több alkalommal is élesen bírálták egymást. 

Hommonay Gergely DK-közeli népszónokot annyira kiborította az előválasztás összeomlása, hogy trágárkodva egy forradalom szükségességéről írt közösségi oldalán. "Mi meg nézünk itt mint a béka a picsameleg máléban, és várunk az EU-ra, hogy segítsen. Nem fog. Nekünk kell elkergetni a Fideszt. Kellene. De békák vagyunk a picsameleg máléban" - vázolta a maga sajátos módján az ellenzék reménytelen helyzetét a nőstény macskája nevében beszélő DK-szimpatizáns, aki "szégyenteljesnek" nevezte Puzsért. 

A hvg kisújságírója ezúttal sem hagyta szó nélkül a történteket. Miután szombaton alpári módon küldte el melegebb éghajlatra az ellenzéki pártokat, most ironizálva mondta el a véleményét róluk. "Nem unjátok még?" - tette fel a kérdést közösségi oldalán a decemberi ellenzéki tüntetéseken még lelkesen szelfizgető politikai aktivista. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK