Jelentős amerikai katolikus lap méltatta a magyar családpolitikát

csecsemő, újszülött
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Megjelent egy cikk Amerika legpatinásabb katolikus lapjában, a National Catholic Registerben, ahol a magyar kormány családpolitikáját méltatták – számolt be a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A cikk szerzője, Victor Gaeten azt a kérdést teszi fel, hogy van-e a világon még egy olyan ország, ahol az alkotmányban rögzítik a magzat életének védelmét, lehetőséget adnak az anyáknak három évig otthon maradni a gyerekükkel, illetve a négy- vagy többgyermekes anyukákat felmentik életük végéig a személyi jövedelemadó befizetése alól.

Hazánk az egyetlen olyan ország, ahol ilyen bőkezű intézkedésekkel igyekeznek gyermekvállalásra biztatni az állampolgárokat

– jegyzi meg a szerző.

A cikkben olyan magyar eredményeket is megemlítenek, mint például, hogy az elmúlt nyolc évben 33,5 százalékkal csökkent az abortuszok száma, a házasságkötés száma 43 százalékkal emelkedett, a válások pedig 22,5 százalékkal csökkentek. Gaeten a családpolitika több pontját is ismerteti, mint például a tízmillió forintos babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményt vagy a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

A Magyarországon zajló változásokat a szerző azzal magyarázza, hogy ezeréves keresztény államként, negyvenévnyi kommunista diktatúra után hazánk szeretne visszatérni eredeti gyökereihez. A lap Novák Katalint is idézi, aki korábban azt mondta:

A magyar kormány családpolitikájának elemzésében a szerző kitért arra is, hogy a magyar kormánynak sokszor nemzetközi nyomás alatt, az EU-s bürokráciával szembemenve kell megvalósítania a családokat támogató politikáját.

Ennek ellenére egyre több ország igyekszik legalább részben követni a magyar családpolitikai modellt.

Novák Katalin a minap egy interjúban azt mondta, hogy a magyar családpolitikai rendszer viszonyítási ponttá, hivatkozási alappá vált, amiben úgy tűnik, igaza van a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak. A családvédelmi akció négy pontját hétfőn fogadta el az Országgyűlés, és július elsején lép hatályba.