Nézőpont Intézet: Rendkívül visszás, hogy nem szűrték ki Hassan F.-et

Vágólapra másolva!
Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint rendkívül visszás, hogy egyetlen vizsgálaton sem szűrték ki a Magyarországon elfogott, terrorizmussal gyanúsított szír Hassan F.-et, nem kérdőjelezték meg jogosultságát európai uniós támogatásokra. Tóth Erik azt mondta: a jogszabályi környezet nem megfelelő, és nincs politikai akarat az EU döntéshozóiban arra, hogy ezt felülvizsgálják.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: Hassan F.-et azért nem tudták kiszűrni - noha a jogszabályok értelmében csak menekültek kaphatnak ilyen kártyát -, mert nincsenek erre megfelelő eljárások, viszont azokat az országokat, amelyek ezt próbálják megoldani saját hatáskörükben, kritizálják Brüsszelből.

Tóth Eriket arról kérdezték hétfőn az M1 aktuális csatornán, hogy a szír férfi sajtóinformációk szerint két évig havi 500 eurót kapott egy név nélküli bankkártyára.

Az elemző úgy fogalmazott: Dimitrisz Avramopulosz, migrációval is foglalkozó EU-biztos

nem is értékeli problémaként ezt a helyzetet,

noha nem tudják biztosan ellenőrizni azok személyazonosságát és előéletét, akik ilyen juttatást kapnak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar miniszterelnök egy javaslatában kínált erre megoldást, a belügyminiszterek tanácsának létrehozását, mert abban a testületben olyan tagok ülnének, akik találkoztak már illegális bevándorlók ügyével és meghamisított okiratokkal.