Az Európai Bizottság a magyar gazdák helyett a migránsokra költene

Vágólapra másolva!
A kormány a párbeszédre alapozza közéleti munkáját, kikéri a polgárok véleményét, köztük az agráriumban élőkét is, ezért kedden agrárpolitikusok, szakemberek indulnak országjárásra - mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott Nyitrai Zsolt, Nagy István agrárminiszterrel tartott sajtótájékoztatón, Budapesten. Az agrárminiszter pedig felhívta rá a figyelmet, hogy az Európai Bizottság a közös agrárpolitika (KAP) forrásainak csökkentésével igyekszik fedezetet teremteni más problémák, köztük a migráció kezelésére.
Vágólapra másolva!

Magyarországon több mint 500 ezer család él az agrárgazdaságból, ők kiemelt, fontos társadalmi csoportot képviselnek - közölte Nyitrai Zsolt.

Nagy István elmondta, hogy az országjáráson megvitatják, miként lehet még versenyképesebb a magyar mezőgazdaság.

Nyitrai kitért arra, hogy

Fontosnak nevezte, hogy olyan magyar képviselők legyenek az Európai Parlamentben, akik meg tudják védeni a magyar földet, a magyar gazdákat.

A sajtótájékoztatón a miniszterelnöki megbízott ismertette, hogy az agrár országjáráson az előadók között lesznek Nagy István agrárminiszter, Farkas Sándor, Kis Miklós, Feldman Zsolt, Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium államtitkárai, Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselő (Fidesz), Erdős Norbert EP-képviselő.

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy

elkészült a Szövetségben a magyar gazdákért című tájékoztató kiadvány, amelyben bemutatják a közösen elért eredményeket.

Nagy István agrárminiszter kiemelte, a kiadványban összefoglalták a magyar agráriumban közösen elért sikereket, az országjáráson pedig a további együttműködés kérdéseit vitatják meg, hogy minél versenyképesebb legyen a magyar mezőgazdaság.

Az agrárium versenyképességének elemei között említette a miniszter

a digitalizáció széles körű elterjedését, alkalmazását, az öntözést, a fiatal gazdatársadalom erősítését.

Nagy István felidézte, hogy az Európai Unió az agrárium jövőjét alapjaiban befolyásoló fontos döntések előtt áll, javában zajlanak a tárgyalások a 2021-2027 évi agrártámogatások szabályairól, a rendelkezésre álló források nagyságáról.

- hívta fel a figyelmet.

Az agrárminiszter kijelentette,

a kormány határozottan kiáll a nemzeti érdekek védelméért, és elfogadhatatlannak tartja a közös agrárpolitikai források csökkentését,

mivel ez komoly kockázatot jelentene. Példaként említette, hogy emelkednének az élelmiszerárak, szűkülne a választék, romlana a minőség, az élelmiszerbiztonság.

A közös agrárpolitikának továbbra is a gazdák érdekeit kell szolgálnia, és olyan szabályozást kell kialakítani, amely lehetővé tenné, hogy a támogatás a legszerűbben és a leggyorsabban jusson a gazdákhoz - hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy

A gazdatársadalom megértette a tétet, mert

ha az Európai Bizottság javaslata megvalósulna, akkor a földalapú támogatás 16,5 százalékkal, a vidékfejlesztési több mint 26 százalékkal csökkenne

- mondta Nagy István.