Migrációs csúcs: Magyarország nagyon nagy dolgot tett le az asztalra

BELGAHOTNEWS MARCH MIGRATIE MIGRANT IMMIGRATION IMMIGREE IMMIGRA SQUARE FORMAT
20150214 - BRUSSELS, BELGIUM: March of migrants, arrive at Vilvoorde and during a march for migrant rights from Brussels to Antwerp, organized by Front d'Actions des Migrants, Saturday 14 February 2015, in Brussels. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években a nyugati gondolkodók szemében nagyon érdekes lett Magyarország - minderről Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatója beszélt az Origónak. Fontos megjegyezni, hogy a hazánkba érkező kutatók korábban a nyugati sajtóban szinte csak negatív dolgot olvastak Magyarországról, és gondolkodó emberek lévén már korábban is kételyeiket fogalmazták meg, hogyan lehet szinte csak rosszat írni egy országról. A most megszerzett tapasztalataik alapján többen elmondták, hogy a hazánkról korábban kialakult kép nagyon torz volt, és a személyes tapasztalataik teljesen másról győzték meg őket - tette hozzá. Úgy érzem a konferencia végig magas színvonalon zajlott, nem volt lényeges ingadozás az előadások minőségében.
Vágólapra másolva!

Hogyan értékeli a Mathias Corvinus Collegium által szervezett migrációs csúcsot?

Az előadók nagyon jól érezték magukat Budapesten és az MCC-ben is, többen diákjainkkal is találkoztak. A konferencia színvonalát nagyon magasra értékelték, és

Kifejezték azt is, hogy a jövőben nagyon szívesen jönnek majd Budapestre. Érdekes volt, hogy a magyar sajtó mellett a külföldi is intenzíven beszámolt a konferenciáról.

Melyik volt a rendezvény legérdekesebb része?

A legérdekesebb rész Orbán Viktor miniszterelnök, Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök és Vaclav Klaus, volt cseh elnök előadása volt. A konferencia egyik legnagyobb eredménye, hogy az utolsó napon is nagyon színvonalas megszólalások voltak, és a migráció olyan aspektusára hívták fel a figyelmet az előadók, amit eddig a magyar közönség nem vagy csak kevéssé ismerhetett. Úgy érzem a konferencia végig magas színvonalon zajlott, nem volt lényeges ingadozás az előadások minőségében.

Orbán Viktor miniszterelnök és Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnök is felszólalt a migrációs csúcson Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az Ön számára mi volt a legnagyobb újdonság?

Több előadásban visszaköszönt az a gondolat, hogy a diverzitást, a sokszínűséget csak nemzetekben lehet megélni.

Nagyon érdekes volt Borjas professzor, aki a Harvardról érkezett hozzánk, előadása, aki a migráció gazdasági aspektusaira hívta fel a figyelmet, és kutatásaiból kiderült, hogy az alulképzettek bevándorlása mindig negatívba fordul, míg a magasan képzettek beérkezése pozitív is lehet.

Európába nem a magasan képzettek érkeztek 2015-ben.

Abszolút nem, és az a kép, amit a nyugati sajtó és döntéshozók mondtak a szír orvosokról és mérnökökről, egyértelműen hamis volt. Kiderült, hogy a beérkezett bevándorlók nem tudnak érdemben hozzájárulni a gazdasági növekedéshez, és nagyon komoly konfliktusokat hoznak magukkal.

A konferenciával Budapest felkerült a világ tudományos térképére a migrációt illetően?

Előadóink azt mondták, hogy ilyen színvonalú és méretű konferencián nagyon régen szerepeltek vagy vettek részt. A nagy nevek egyértelműen kijelentették, hogy Magyarország nagyon nagy dolgot tett le az asztalra. Az elmúlt években a nyugati gondolkodók szemében nagyon érdekes lett Magyarország. Fontos megjegyezni, hogy a hazánkba érkező kutatók korábban a nyugati sajtóban szinte csak negatív dolgot olvastak Magyarországról, és gondolkodó emberek lévén már korábban is kételyeiket fogalmazták meg, hogyan lehet szinte csak rosszat írni egy országról.

Többen kiemelték a gondolatok minőségét és színvonalát is, vagyis, hogy ha valaki nem is értett mindennel egyet, az elhangzott érvek minőségét vitára érdemesnek találta.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szalai Zoltán, az MCC igazgatója a Mathias Corvinus Collegium (MCC) migrációs konferenciáján a Várkert Bazárban 2019. március 22-én Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mennyiben vihetik a világban jó hírünket ezek a tudósok, tompíthatnak valamit a hazánkról kialakított negatív képen?

Szinte mindegyik előadónknak voltak bizonyos kételyei Magyarországról a már említett rólunk szóló tudósítások „félrehordása" miatt. A konferencián nyílván sok emberrel beszéltek az ideérkező szakértők, és azt láttam, hogy megváltozott a képük az országról. Természetes, hogy a nálunk megfordult tudósok később már jóval árnyaltabban fogalmaznak majd, mint azt a különféle mainstream nyugati sajtótermékek teszik. Ráadásul ömlenek be hozzánk a köszönőlevelek a meghívottaktól, és sokan már most kijelentették, hogy bármikor szívesen jönnek vissza, bármikor szívesen kooperálnak az MCC-vel.

Mi lesz az elhangzott előadások sorsa?

Egy könyvet fogunk kiadni a konferencia anyagairól, és már zajlik a több mint 25 órányi képanyag vágása, ezt a YouTube-csatornánkon fogjuk közreadni.

Hogyan tovább?

Mindenképpen szeretnénk ezt a rendezvénysorozatot tovább vinni. A témát mindig az aktuális helyzethez igazítjuk majd. Tervezzük, hogy a migrációval kapcsolatos tevékenységünket kiterjesztjük, és ebbe bevonjuk az itt megfordult kutatókat is.