Nicolas Sarkozy: Túl sok mindennel foglalkozik az EU

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Európában elsőként, és világszinten is egyedülállónak tekinthető konferenciát szervez a globális migráció témakörében. Az MCC Budapest Summit on Migration – The Biggest Challenge of Our Time? című eseményre március 22–24
Nicolas Sarkozy
Vágólapra másolva!
Európa az összefogás és a kompromisszum szinonimája, és Európa most azért gyenge, mert megosztott. Lehetnek köztünk nézetkülönbségek, de ez esetben beszélünk, próbáljuk megérteni egymást, és barátok maradunk. Próbálunk a különbségeinkből erőt kovácsolni, ezért állok Orbán Viktor és a Fidesz mellett – jelentette ki Nicolas Sarkozy volt francia elnök az MCC migrációs konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Öröm Magyarországon lenni, öröm barátom, Orbán Viktor mellett lenni – mondta beszéde elején Sarkozy. „Úgy gondolom, hogy Európa egy nagyon fontos pillanatot él át. Meggyőződésem, hogy sohasem volt még ennyire szükségünk Európára. És sohasem voltunk ennyire megosztottak. Ez a probléma: szükségünk van Európára, de Európa teljesen meg van osztva.”

Nicolas Sarkozy: Minden nemzetnek megvan a maga identitása, ezt az identitást tiszteletben kell tartani Fotó: Polyák Attila - Origo

Egymás ellenében nem győzhetünk

A volt elnök arról is beszélt, hogy együtt, Európával győzünk, de egymás ellenében nem győzhetünk. A brexit hiba, hiba az angolok és a mi szempontunkból is. Az európaiak nem engedhetik meg maguknak, hogy tovább osztódjanak.

Magyarország nagy, demokratikus ország.

Nicolas Sarkozy Orbán Viktorhoz fordulva kijelentette: az, hogy valaki képes volt háromszor megnyerni a választást egy ilyen instabil időszakban, tiszteletre méltó. „Én erre nem voltam képes” – tette hozzá.

Kijelentette: „lehetnek köztünk nézetkülönbségek, de ez esetben beszélünk, próbáljuk megérteni egymást, és barátok maradunk. Próbálunk a különbségeinkből erőt kovácsolni, ezért állok Orbán Viktor és a Fidesz mellett”. Arról kell gondolkoznunk, hogy milyen lesz Európa az elkövetkező ötven évben, túl kell lépni az elmúlt ötven év különbségein – mondta.

A határvédelem kapcsán kifejtette: „Európának joga van arra, hogy őrizze a határait.

Az európai országoknak meg kell egyezniük egy hatalmas afrikai fejlesztési programban. Afrika fejlesztése elengedhetetlen. Kiállok a határvédelem mellett, de ez magában nem lesz elég.” Sarkozy arról is beszélt: politikai kormányt kell alakítani a bevándorlásügy igazgatására, nem egy európai biztosnak kell irányítania azt.

Nicolas Sarkozy arra is kitért, hogy nem lehet folytatni a „szociális turizmust” Európában, a külföldiekre vonatkozó szabályokat harmonizálni kell, hogy ne az alapján válasszanak új hazát az emberek, hogy hol a legkedvezőbbek a segélyek.

Azt is mondta: túl sok mindennel foglalkozik az EU, egyes témaköröket vissza kell adni a nemzetállamoknak, így sokszínű, de működőképes lesz Európa.