Letartóztatták az Iszlám Állam terroristáját

Iszlám terrorista pere Fő utcai bíróság lezárás
Vágólapra másolva!
A férfit még decemberben fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren. Hamis okmányokkal akart bejutni az országba. Miközben a magyar hatóságok kérték a férfi kitoloncolását, a terrorelhárítás szakemberei kiderítették, hogy az Iszlám Állam egyik terroristáját fogták el, aki személyesen is részt vehetett több mint húsz ember kivégzésében, és öngyilkos terrortámadásokat tervezhetett. Az ügyészség ezután kérte az előzetes letartóztatását, amelyet ma a bíróság egyelőre egy hónapra el is rendelt. 
Vágólapra másolva!

Óriási rendőri készültség mellett vitték a Fő utcai bíróságra F. Hassant, aki, úgy tudni, hogy az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetője.

Forrás: Koncz Márton - Origo

A gyanú szerint F. Hassan részt vett egy 2016-os szíriai kivégzéssorozatban. Miután egy férfi nem volt hajlandó csatlakozni az Iszlám Állam terrorszervezethez, Homsz városában

a férfit és 20 családtagját bosszúból, és a többi ember megfélemlítésére kivégezték. A gyanú szerint Hassan a lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen vett részt.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A 27 éves férfi még decemberben bukott le a Liszt Ferenc repülőtéren. Hamis papírokkal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és 3 évre kiutasította Magyarországról.

Közben Magyarországon maradt, és a nyírbátori migránstáborba került.

Ott demonstratívan fekete öltözékben járt, mint az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai,

de nem vett részt a közös imákon. Mivel a táborban konfliktusba került más migránsokkal, illetve össze is verekedett velük, a rendőrségi fogdában kiemelten kezdték figyelni.

Közben a TEK felvette a kapcsolatot az Europollal, hogy felderítse a férfi európai tevékenységét és kapcsolatrendszerét.

Kiderült, hogy 2016-ban hagyta el Szíriát, Görögországban menekültkérelmet nyújtott be, amit a hatóságok elfogadtak.

A szír férfi a Görögországban kiállított menekült úti okmány felhasználásával érkezett a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, előtte azonban több más európai országban is megfordult.

Az M1 információi szerint a férfi öngyilkos merényleteket is szervezett is korábban.

A TEK feljelentése alapján a Fővárosi Nyomozó Ügyészség indítványt tett F. Hassan letartóztatására, ezt ítélte meg most úgy a bíróság, hogy szükség van rá.

Tartani lehetett attól, hogy a férfi, ha szabadon marad, újabb bűncselekményeket követ el. Megszökik, vagy eltünteti a bizonyítékokat. A letartóztatásra ezért volt szükség – mondta az Origónak Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék szóvivője.